DISTRIBUIȚI
AFP

Cel mai mare sindicat al poliţiştilor francezi, Alliance, a dat un ultimatum guvernului până vineri pentru a-i echipa pe membrii săi cu măşti şi mănuşi de protecţie de care au nevoie pentru a asigura respectarea restricţiilor severe de deplasare, în caz contrar existând riscul să înceteze lucrul, transmite Reuters, scrie agerpres.

În Franţa, angajaţii să dreptul să oprească lucrul dacă sunt confruntaţi cu o ameninţare iminentă şi gravă.


Citește și : Bilanțul epidemiei de coronavirus în lume

Alliance spune că guvernul are termen până vineri să pună la dispoziţie suficiente măşti, mănuşi şi geluri dezinfectante pentru ca poliţiştii să le poată folosi cum cred de cuviinţă, nu doar la ordinul superiorilor.

‘Nu există niciun motiv pentru care ar trebui să fim victime ale eşecului guvernului de a planifica’, a declarat pentru Reuters Frederic Lagache, responsabil sindical. ‘Vrem să facem datoria pe deplin, dar trebuie să ne putem asigura propria securitate’, a adăugat el.

Un al doilea sindicat, CFDT, mai puţin prezent în rândul forţelor de poliţie, i-a sfătuit pe membrii săi să refuze sarcinile care îi pun în contact apropiat cu populaţia, din cauza lipsei echipamentului de protecţie.

În timp ce în Franţa numărul cazurilor confirmate a depăşit 9.000, iar cel al deceselor a ajuns la 264, circa 100.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi pe întreg teritoriul pentru a asigura respectarea restricţiilor fără precedent pe timp de pace.

Acestea le permit oamenilor să iasă din casă doar pentru a merge la cumpărături, la serviciu, la medic sau pentru a face exerciţiu fizic.

Citește și : Marea Britanie va repatria o parte din trupele sale din Irak

Oricine se aventurează pe străzi trebuie să aibă asupra sa un document justificativ, altfel riscă să fie amendat. În ultimele 24 de ore, poliţiştii au controlat zeci de mii de persoane şi au dat peste 4.000 de amenzi, a spus ministrul de interne Christophe Castaner.

El a minimalizat riscul la care se supun poliţiştii, citând experţi în sănătate publică ce insistă că purtarea măştii nu îi protejează pe cei care nu au simptome. ‘Acest lucru e valabil şi pentru poliţie’, a spus el la postul de radio Europe 1.