DISTRIBUIȚI
Reuters

Autoritățile din Marea Britanie au anunțat că au „suficiente dovezi” pentru condamnarea a doi cetățeni ruși, acuzați că au încercat să îl omoare pe fostul agent secret rus Serghei Skripal şi pe fiica acestuia, Iulia, relatează BBC și The Telegraph, potrivit mediafax.

Autoritățile de la Scotland Yard au strâns „suficiente dovezi” împotriva a doi cetățeni ruși, Alexander Petrov și Ruslan Boshirov, în ceea ce privește otrăvirea cu agent neurotoxic Noviciok în orașul Salisbury în luna martie.


Cei doi, în vârstă de aproximativ 40 de ani, au folosit cel mai probabil nume false.

„Sunt suficiente dovezi pentru a da un prospect realist în ceea ce privește condamnarea lor. Este clar în interesul public ca Alexander Petrov și Ruslan Boshirov să fie condamnați”, a declarat Sue Hemming, directorul Crown Prosecution Service (CPS).

Citeşte şi: Emisari ai Seulului au ajuns la Phenian

Acuzațiile includ tentativă de omor asupra lui Serghei Skripal, a Iuliei Skripal și a lui Nick Bailey, folosirea agentului Noviciok contrar Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice și vătămare corporală asupra lui Serghei și Iuliei Skripal.

Nick Bailey este un agent de poliție care a fost otrăvit cu agentul neurotoxic în timpul operațiunii de salvare a celor doi în Salisbury.

Serghei Skripal, în vârstă de 66 de ani și fiica sa, Iulia, în vârstă de 33 de ani, au fost otrăviți cu agentul neurotoxic Noviciok în luna martie.

CPS a anunțat că nu va începe procesul de extrădare din Rusia a celor doi suspecți. A fost emis un mandat european de arestare pe numele lor.

„Nu vom începe un proces de extrădare cu Rusia pentru cei doi bărbați, deoarece Constituția rusească nu permite extrădarea cetățenilor săi”, a declarat Sue Hemming.

Conform raportului emis de Poliția Metropolitană, cei doi ruși au zburat din Moscova în data de 2 martie, ajungând în Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick.

Citeşte şi: Donald Trump vrea ca toată lumea să pună o presiune maximă pe Iran

Aceștia au stat la hotelul City Stay din Bow Road, în estul Londrei și au plecat spre Salisbury în data de 4 martie, unde au contaminat clanța ușii lui Serghei Skripal cu agent Noviciok. Au părăsit Marea Britanie în data de 5 martie, de pe aeroportul Heathrow.

Cei doi suspecți au călătorit de mai multe ori în Marea Britanie, cu aceleași pașapoarte.

În cadrul unei percheziții a camerei de hotel în care au stat cei doi, polițiștii au găsit reziduuri de agent neurotoxic.

Anunțul făcut miercuri privind identitatea celor doi va crește tensiunile dintre Marea Britanie și Rusia, în contextul în care incidentul a stârnit o criză diplomatică atât între cele două țări, cât și la nivel internațional.

Marea Britanie a învinuit Rusia pentru atacul cu agent neurotoxic Noviciok, creat de către armata sovietică în perioada anilor 1970-1980. Autoritățile de la Moscova au negat în mai multe rânduri implicarea în incident.