DISTRIBUIȚI

Poliţiştii britanici au primit de joi puteri sporite pentru a controla identitatea şi a aresta persoane suspectate de ‘activitate străină ostilă’, o măsură luată ca răspuns la atacul din 2018 de la Salisbury cu agentul neurotoxic Noviciok, atac imputat de Londra Moscovei, transmite AFP, potrivit agerpres.

Poliţişti special antrenaţi vor putea lua noile măsuri în cazuri legate de spionaj şi de ingerinţă străină, prevăd dispoziţiile unei legi privitoare la antiterorism şi securitatea frontierelor, votată în 2019 şi care intră în vigoare joi.


Citește și: INCENDIU puternic în California (VIDEO)! Sute de case au fost evacuate!

‘Ameninţarea reprezentată pentru Marea Britanie de activităţile străine ostile este în creştere şi evoluează constant’, a declarat ministrul de interne Priti Patel.

‘Aceste noi puteri le trimit persoanelor implicate mesajul foarte clar că acest guvern are toleranţă zero pentru cei care acţionează contrar intereselor britanice’, a adăugat ea.

‘Consider însă că trebuie făcut mai mult şi vom elabora o nouă legislaţie pentru a aduce legile la zi şi a crea unele noi pentru a fi cu un pas înaintea ameninţării’, a mai afirmat ministrul de interne.

Citește și: Un ministru și apropiat al lui Maduro este infectat cu coronavirus

Otrăvirea cu Noviciok a fostului spion rus Serghei Skripal în martie 2018, în oraşul Salisbury, a înveninat relaţiile, deja tensionate, între Londra şi Moscova.

Rusia a dezminţit orice implicare în atac, dar cazul a dus la un val de expulzări încrucişate de diplomaţi, fără precedent de la sfârşitul Războiului Rece, între Londra şi aliaţii săi, pe de o parte, şi Moscova, de cealaltă parte.