DISTRIBUIȚI
Twitter

Parlamentul de la Bratislava doreşte ca Belgia şi Uniunea Europeană să desfăşoare o anchetă detaliată în cazul tratamentului brutal al poliţiei belgiene faţă de cetăţeanul slovac Jozef Chovanec, care a decedat apoi în custodia poliţiei, a anunţat miercuri ministrul de externe slovac Ivan Korcok, potrivit politico.eu, potrivit agerpres.

Legislativul slovac a adoptat miercuri o rezoluţie care acuză ofiţerii de poliţie belgieni de folosirea disproporţionată a forţei şi comportament neadecvat, potrivit presei slovace.


Citește și: Ce este Noviciok-ul, substanța cu care a fost otrăvit Alexei Navalnîi

De asemenea, parlamentarii slovaci i-au cerut guvernului de la Bratislava să le solicite autorităţilor belgiene şi instituţiilor UE să garanteze desfăşurarea şi încheierea cât mai rapid posibil a unei anchete cuprinzătoare în acest dosar.

Potrivit media belgiene, rezoluţia parlamentului Slovaciei cere în mod specific comisarului european pentru justiţie, belgianul Didier Reynders, să preia conducerea anchetei. Reynders era ministru de externe al Belgiei la data producerii faptelor şi era responsabil pentru menţinerea legăturii cu autorităţile slovace.

Citește și: Parlamentul bulgar dă undă verde pentru schimbarea Constituţiei! Sofia s-a transformat în câmp de bătălie între protestatari şi forţele de ordine

Faptele s-au petrecut în noaptea de 23 spre 24 februarie 2018 pe aeroportul Charleroi, unde Jozef Chovanec, un pasager slovac în vârstă de 38 de ani, care avea un comportament agitat şi a trecut peste filtrul de securitate, a fost agresat de poliţia belgiană în celulă în urma reţinerii sale şi, câteva zile mai târziu, a decedat.

Văduva lui Jozef Chovanec, care a criticat lentoarea justiţiei belgiene în elucidarea cazului, a decis acum să ofere presei o secvenţă inedită din înregistrarea surprinsă de o cameră de supraveghere din celulă. În aceste imagini, slovacul este văzut sângerând după ce s-a lovit cu capul de perete. Şase poliţişti intevin apoi pentru a-l încătuşa şi unul dintre aceştia se aşează peste bărbatul culcat la pământ pe o saltea. În acest timp, o poliţistă rămasă în picioare face salutul nazist. Jozef Chovanec a fost resuscitat, dar a intrat în comă şi a murit ulterior.