DISTRIBUIȚI
Reuters

Autorităţile americane au pus sub sechestru peste 100 de case din California unde se producea clandestin marijuana, în cadrul uneia din cele mai ample operaţiuni împotriva culturilor ilegale de plante psihotrope din ultimii ani, informează joi AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Afacerea era finanţată de grupări criminale din China, care au „folosit bani din străinătate pentru a cumpăra casele şi a le transforma în plantaţii de marijuana”, a menţionat un comunicat al Departamentului Justiţiei.


Citeşte şi: Fostul preşedinte brazilian este cu un pas în puşcărie 

În cadrul operaţiunii de două zile, care a început marţi, agenţii federali şi poliţia locală au confiscat peste 60.000 de plante, 200 kilograme de marijuana procesată şi 15 arme de foc.

Ancheta a fost lansată încă în 2014, când poliţia a început să urmărească achiziţia unor case din zona capitalei californiene Sacramento cu bani proveniţi prin transfer bancar în principal din provincia chineză Fujian (sud-est).

Casele au fost transformate în vaste plantaţii de drog, cu sute dacă nu mii de plante de marijuana fiecare, potrivit Ministerului Justiţiei american. A mai atras suspiciuni faptul că respectivele case consumau foarte mult curent electric, din cauza echipamentelor necesare.

„Aceste facilităţi pentru cultura marijuanei sunt ilegale, conform legislaţiei federale şi a statului California, şi sunt folosite pentru distribuirea drogului în alte părţi din SUA”, a explicat procurorul McGregor W. Scott.

Potrivit ministrului justiţiei, Jeff Sessions, grupări criminale internaţionale încearcă să-şi impună o „falsă suveranitate” asupra anumitor cartiere americane. „În ziua în care am depus jurământul, preşedintele Trump mi-a ordonat să fac o prioritate din desfiinţarea acestor organizaţii şi executăm viguros acest ordin”, a subliniat Sessions.

Citeşte şi: Cadou de Paşte. SUA pregătesc sancţiuni dure pentru oligarhii ruşi