DISTRIBUIȚI
Two Venezuelan families are deported to Guatemala while agents of the National Migration Institute and members of the National Guard work in a security operation as part of the efforts to cut the flow of U.S.-bound migrants who illegally cross its border with Guatemala, in Ciudad Hidalgo, in Chiapas state, Mexico October 22, 2022. REUTERS/Jose Torres

Şapte poliţişti guatemalezi acuzaţi că aparţin unei reţele de trafic de migranţi în drum spre Statele Unite au fost arestaţi luni, împreună cu aproximativ 15 presupuşi membri ai reţelei, a anunţat poliţia, notează AFP, potrivit agerpres.

„Grupul de delincvenţi lua în primire migranţi din diferite ţări la punctele de trecere a frontierei Guatemalei cu El Salvador şi Honduras. Apoi asigurau transportul până la frontiera cu Mexicul”, a precizat într-o conferinţă de presă, Adal Rodriguez, director adjunct al serviciului de anchetă penală al poliţiei.


Citeşte şi: Preşedintele german face o vizită surpriză la Kiev – Black News

Arestările au fost realizate în cadrul unei acţiuni care a inclus 69 de percheziţii în toată ţara, a adăugat el.

Ancheta, care a început după un denunţ în aprilie 2021, a primit sprijin din partea biroului american de anchete de securitate naţională (HSI) de pe lângă ambasada Statelor Unite în Guatemala, a indicat parchetul de la Ciudad de Guatemala într-un comunicat.

Guatemala, de unde mii de locuitori încearcă să ajungă în Statele Unite în fiecare an, este şi o ţară de tranzit pentru migranţii ilegali în căutarea visului american de a scăpa de mizeria şi violenţa din ţările lor.

Autorităţile guatemaleze şi-au intensificat controalele în ultimele săptămâni din cauza creşterii exponenţiale a numărului de migranţi, în special venezueleni, în drum spre frontiera cu Mexicul.

Zeci de migranţi venezueleni aflaţi în tranzit în Guatemala au cerut recent să se întoarcă în ţara lor, după ce Washingtonul a anunţat că venezuelenii intraţi ilegal în Statele Unite vor fi pe viitor expulzaţi.