DISTRIBUIȚI
REUTERS

Mai mulţi politicieni britanici au dat vina luni pe reducerea efectivelor poliţiei şi o lacună legală care i-au permis unui terorist condamnat să atace cu cuţitul pietoni în sud-vestul Londrei la doar câteva zile după eliberarea sa din închisoare, în timp ce Statul Islamic a revendicat incidentul ce a avut loc în weekend, relatează DPA, scrie agerpres.

Prim-ministrul conservator Boris Johnson a promis „modificări fundamentale ale sistemului de luptă împotriva celor condamnaţi pentru fapte de terorism” după ce suspectul, presupus a fi fost Sudesh Amman, în vârstă de 20 de ani, a fost împuşcat mortal de poliţie în urma atacului din cartierul londonez Streatham.


Citește și : Organizaţia Cooperării Islamice respinge planul Trump privind Orientul Mijlociu

„Bărbatul responsabil pentru atacul de ieri din #Streatham a fost eliberat cu doar câteva zile în urmă din închisoare, unde a executat o pedeapsă pentru infracţiuni de terorism”, a scris pe Twitter primarul Londrei, Sadiq Khan, membru al partidului laburist de opoziţie.

„În mod evident, se întâmplă ceva grav – şi guvernul are întrebări serioase pentru a răspunde”, a spus Khan.

Vorbind la Sky News, Khan a considerat că creşterea numărului unor infracţiuni în ultimul deceniu este în mare parte „consecinţa politicilor de reduceri”.

Guvernul trebuie să introducă un „pachet de măsuri” pentru a face faţă terorismului, inclusiv mai multe resurse poliţieneşti, a adăugat el.

Trei persoane au fost rănite în atac duminică după-amiază, a declarat purtătorul de cuvânt al Poliţiei Metropolitane londoneze, Lucy D’Orsi, într-un comunicat.

Două persoane au fost înjunghiate, iar o a treia se crede că a fost rănită de sticla spartă în timpul focurilor trase de poliţie.

Cele trei victime, un bărbat şi două femei, au fost duse la spitale locale, fără ca viaţa lor să fie pusă în pericol.

Suspectul purta ataşat de corp un dispozitiv exploziv „fals”, iar atacul se crede că este „legat de islamism”, a spus D’Orsi.

Ea a confirmat că „ofiţeri înarmaţi, care făceau parte dintr-o operaţiune proactivă de supraveghere antiteroristă”, l-au urmărit pe suspect pe jos.

Citește și : Atac armat în California. Cel puţin un mort şi mai mulţi răniţi

Printre altele, gruparea extremistă Stat Islamic (SI) a revendicat luni responsabilitatea atacului cu cuţitul comis în weekend la Londra.

Atacatorul este un combatant al SI şi a comis atacul ca răspuns la apelurile grupării vizând cetăţenii ţărilor care fac parte din coaliţia anti-SI, potrivit agenţiei de ştiri al-Amaq, având legături cu gruparea teroristă.