DISTRIBUIȚI
WFAE
Sri Lankan elderly woman is helped near St. Anthony's Shrine after an explosion in Colombo, Sri Lanka, on April 21, 2019.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a exprimat „groaza și tristețea” după ce a auzit despre exploziile de duminică, declarând că Uniunea Europeană este „gata să sprijine” Sri Lanka, relatează CNN, potrivit Mediafax.

„Cu groază şi tristeţe am auzit despre bombardamentele din #SriLanka care au costat vieţile a multor persoane. Condoleanțe sincere familiilor victimelor care s-au adunat să se închine în mod pașnic sau să vină să viziteze această țară frumoasă. Suntem pregătiți să vă sprijinim”, este mesajul postat pe Twitter de Juncker.


Citește și : Alegătorii egipteni îndemnaţi să voteze ‘DA’ la referendumul pentru prelungirea mandatului lui el-Sissi

Premierul britanic Theresa May a condamnat, de asemenea, atacurile din Sri Lanka.

„Actele de violență împotriva bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka sunt cu adevărat îngrozitoare, iar cele mai sincere condoleanţe se îndreaptă către toți cei afectați în acest moment tragic”, este mesajul premierului britanic.

„Trebuie să stăm împreună pentru a ne asigura că nimeni nu va mai trebui să-și exercite credința în frică”, a adăugat May pe Twitter.

Între timp, guvernele Emiratelor Arabe Unite și Bahrain au denunțat bombardamentele ca fiind „atacuri teroriste”.

„Emiratele Arabe Unite și-au afirmat poziția fermă împotriva tuturor formelor de violență, terorism și extremism, care ne vizează pe toți fără deosebire între religie și rasă”, a declarat Ministerul Afacerilor Externe și Cooperării Internaționale din Emiratele Arabe Unite.

Ambele țări și-au exprimat solidaritatea cu guvernul din Sri Lanka.

Preşedintele SUA, Donald Trump a transmis pe Twitter: „Condoleanțe sincere din partea oamenilor din Statele Unite către oamenii din Sri Lanka privind atacurile oribile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor… Suntem pregătiți să vă ajutăm!”

„Este șocant faptul că oamenii care s-au adunat pentru a sărbători Paștile au fost ținta deliberată a atacurilor vicioase”, a transmis cancelarul Germaniei, Angela Merkel, într-o scrisoare de condoleanțe adresată președintelui Sri Lanka.

„Teroarea și barbaritatea nu ne vor învinge niciodată”, a scris într-un mesaj pe Twitter premierul spaniol Pedro Sanchez.

„Tristețe profundă după atacurile teroriste asupra bisericilor și hotelurilor din Sri Lanka. Condamnăm cu tărie aceste acte dureroase. Toată solidaritatea noastră cu poporul srilanc și gândurile noastre pentru toate rudele victimelor în această zi de Paște”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan: „Eu condamn în cele mai puternici termeni posibili atacurile teroriste de Paște din Sri Lanka. Acesta este un atac asupra întregii omeniri”.

Citește și : Alegeri în Ucraina: Comediantul Volodimir Zelenski, marele favorit în turul doi al scrutinului prezidenţial

Ministrul iranian de Externe, Mohamed Javad Zarif a transmis următorul mesaj: „Foarte întristat de atacurile teroriste asupra creştinilor din Sri Lanka în timpul Paștelui. Condoleanțe guvernului şi poporului prieten din Sri Lanka. Gândurile și rugăciunile noastre sunt cu victimele și familiile lor. Terorismul este o amenințare globală fără religie: trebuie condamnat și înfruntat la nivel global”.

„Noua Zeelandă condamnă toate actele de terorism, iar hotărârea noastră a fost întărită de atacul de pe teritoriul nostru din 15 martie. Să vezi un atac în Sri Lanka în timp ce oamenii erau în biserici și la hoteluri este devastator”, a transmis într-o declarație scrisă, Jacinta Ardem, premierul Noii Zeelande.

„Noua Zeelandă respinge toate formele de extremism și susţine libertatea religioasă și dreptul de a ne închina în siguranță. În mod colectiv, trebuie să găsim voința și răspunsurile pentru a pune capăt acestor violențe”.