DISTRIBUIȚI

Percheziţia efectuată de agenţii Biroului Federal de Investigaţii (FBI) la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump este „fără precedent”, „greu de justificat” şi are caracter „politic”, ceea ce mobilizează Partidul Republican, afirmă Dan Crenshaw, membru republican al Camerei Reprezentanţilor, informează mediafax.

„Percheziţia a fost o manevră automat politică. Este o măsură fără precedent. Se ştie că este vizat un fost preşedinte care poate candida din nou. Nu pot fi separate aspectele judiciare ale acţiunii de aspectele politice. Şi, din acest punct de vedere, nu mi se pare că au acţionat responsabil”, afirmă congresmanul republican Dan Crenshaw, într-un interviu acordat CNN, conform site-ului Axios.com.


Citește și :  Biden, Macron, Johnson şi Scholz cer securizarea instalaţiilor nucleare din Ucraina

„Este o acţiune greu de justificat. De ce a fost necesară o acţiune de o asemenea amploare? Cred că tocmai de aceea vedem reacţii puternice din partea republicanilor. Nu contează de ce parte sunt politicienii republicani în relaţia cu Trump; observăm solidaritate tocmai pentru că pare nedrept. Asistăm de mult timp la o pierdere a credibilităţii Departamentului Justiţiei”, a subliniat Dan Crenshaw.

Agenţii FBI au colectat 33 de articole în cursul percheziţiei efectuate în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago (Florida), inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Însă Donald Trump susţine că documentele fusesere declasificate de el în timp ce era preşedinte. Investigaţia este separată de cea privind violenţele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021.

Donald Trump a cerut acţiuni de reducere a tensiunilor, în contextul ameninţărilor la adresa autorităţilor federale după percheziţia efectuată în reşedinţa sa, dar a criticat operaţiunea Departamentului Justiţiei şi a Biroului Federal de Investigaţii (FBI). „Naţiunea este într-o situaţie foarte periculoasă. Există o furie enormă, cum nu am mai văzut până acum, referitoare la toate înşelătoriile, ani de înşelătorii şi vănători de vrăjitoare, iar acum aceasta nouă. Oamenii sunt foarte furioşi din cauza a ceea ce se întâmplă. Dacă putem face noi ceva să ajutăm, eu şi oamenii mei, noi suntem dispuşi să facem orice pentru a ajuta…, pentru că temperatura trebuie redusă în ţară. În caz contrar, se vor întâmpla lucruri teribile. Oamenii nu vor suporta o nouă înşelătorie”, a declarat Donald Trump săptămâna trecută, într-un interviu acordat postului Fox News Digital.

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) şi Departamentul pentru Securitate Internă au emis un avertisment privind ameninţări la adresa agenţilor forţelor de ordine, pe fondul tensiunilor apărute după percheziţia la reşedinţa fostului preşedinte.

Agenţii federali care au efectuat percheziţia în reşedinţa lui Donald Trump au acţionat în baza unui mandat emis pentru investigarea unor potenţiale infracţiuni comise prin încălcarea Legii privind Spionajul, care interzice deţinerea neautorizată de informaţii despre securitatea naţională. De asemenea, sunt suspectate încălcări ale unei legi federale care interzice ascunderea unui document sau obstrucţionarea unei anchete guvernamentale, precum şi ale unui regulament care interzice mutarea neautorizată de materiale guvernamentale.

Citește și :  Vladimir Kliciko: Luptele de la centrala nucleară Zaporojie ar putea duce la o catastrofă mult mai mare decât cea de la Cernobîl şi Fukushima

 

Donald Trump a cerut publicarea mandatului în virtutea căruia a fost efectuată percheziţia la reşedinţa sa şi a catalogat drept o „farsă” informaţia publicată de cotidianul The Washington Post privind căutarea de către FBI a unor documente clasificate despre arme nucleare. „Tema documentelor despre arme nucleare este o farsă şi sunt implicaţi aceiaşi oameni corupţi. De ce nu a permis FBI percheziţia în reşedinţa din Mar-a-Lago în prezenţa avocaţilor noştri şi a altor oameni?”, a declarat Donald Trump. De altfel, fostul preşedinte a sugerat că agenţii FBI ar fi putut planta probe împotriva sa în timpul percheziţiei şi crede că preşedintele Joseph Biden a ştiut de operaţiune, deşi Casa Albă a negat acest lucru. Trump a cerut Biroului Federal de Investigaţii (FBI) să returneze documente cu caracter privat sau vizate de privilegiul executiv care ar fi fost colectate în timpul percheziţiei de la reşedinţa sa.

Numeroşi politicieni republicani, inclusiv fostul vicepreşedinte Mike Pence, au criticat descinderea FBI la reşedinţa lui Trump. Casa Albă susţine că preşedintele Biden a aflat „din relatările publice” despre percheziţii. Procurorul general al Statelor Unite, Merrick Garland, a declarat că, deşi nu a fost o decizie „uşoară”, el a aprobat personal mandatul de percheziţie la reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump.