DISTRIBUIȚI
REUTERS

China a raportat luni cel mai mare număr de cazuri zilnice de coronavirus din ultimii doi ani, o nouă provocare pentru politica „zero COVID” din această ţară, în care autorităţile locale încearcă să izoleze focare apărute în cel puţin 12 oraşe, informează AFP, potrivit agerpres.

Peste 500 de infectări au fost semnalate în China continentală luni, cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 după ce epidemia iniţială din oraşul Wuhan a fost controlată la jumătatea anului 2020.


Citeşte şi: Mai multe state occidentale cer SUSPENDAREA Rusiei din Interpol – Black News

Acest vârf al cazurilor zilnice a fost înregistrat într-o perioadă în care ritmul infectărilor a scăpat de sub control de cealaltă parte a frontierei, în teritoriul Hong Kong din sudul Chinei, unde spitalele sunt pline cu pacienţi şi unde populaţia locală devalizează supermarketuri din cauza panicii şi a temerilor legate de adoptarea unui lockdown.

Frontierele Chinei rămân practic închise, politicienii din această ţară continuând să aplice o abordare bazată pe toleranţă zero faţă de noul coronavirus.

China, ţara în care noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată la sfârşitul anului 2019, reacţionează în faţa focarelor epidemiologice prin lockdownuri locale, testare în masă şi controlul deplasării rezidenţilor prin intermediul unor aplicaţii de monitorizare.

Un cercetător chinez de rang înalt a declarat săptămâna trecută că ţara lui ar trebui să încerce să trăiască alături de virus şi că ar putea să abandoneze strategia „zero COVID” într-un „viitor apropiat”.

Citeşte şi: Invazia Rusiei în Ucraina ar fi putut fi prevenită – Black News

Însă purtătorul de cuvânt al Congresului Naţional al Poporului, Zhang Yesui, a respins această idee vineri, înaintea reuniunilor parlamentare anuale din China pe durata cărora sunt definite politicile publice pentru anul în curs.

„Această cale este corectă şi rezultatele sunt bune. Orice măsură de prevenţie şi control va avea un anumit cost, dar, în raport cu protejarea vieţii şi a sănătăţii oamenilor, aceste costuri merită efortul”, a adăugat Zhang Yesui.