DISTRIBUIȚI
Sputnik

O felicitare neaşteptată pentru ucraineni cu ocazia Zilei Apărătorilor Patriei, marcată joi în Ucraina, a fost postată pe contul de Instagram al Consulatului General al Rusiei din Harkov (nord-est), textul condamnând actuala politică a Kremlinului faţă de Ucraina, relatează agenţia de presă ucraineană Unn.ua, potrivit agerpres

„Angajaţii Consulatului General al Federaţiei Ruse din oraşul Harkov felicită sincer, din toată inima, poporul ucrainean cu ocazia marcării Zilei Apărătorilor Patriei. Vă dorim o sănătate straşnică, o rezistenţă neclintită, putere, căldură, bucurie, cer paşnic deasupra voastră”, se afirma în text.


Citește și : Atacul cu arcul din Norvegia a fost un ACT TERORIST

„Aflându-ne pe pământ sfânt ucrainean, conştientizăm întreaga josnicie a politicii Federaţiei Ruse (la adresa Ucrainei). Admirăm băieţii şi fetele ucrainene care apără fiecare centimetru de pământ al ţării. Sperăm că odată cu moartea dictatorului, Rusia va abandona acţiunile agresive şi anexioniste împotriva Ucrainei”, afirmă text, preluat de numeroase media ucrainene.

„Noi nu susţinem politica statului nostru faţă de Ucraina. În timp ce înalta conducere politică a Rusiei a ocupat în mod perfid Crimeea şi Donbas, în cea mai mare parte a teritoriului Federaţiei Ruse oamenii trăiesc în sărăcie şi lipsuri. Înţelegem că, cel mai probabil, după aceste felicitări, vom fi obligaţi să ne întoarcem acasă. Glorie Ucrainei!”, se afirma în finalul mesajului semnat aparent de consulul general rus Serghei Demianenko.

Pagina conţine, de asemenea, mai multe fotografii cu personalul consular, cu numele şi prenumele fiecăruia, inclusiv funcţia deţinută în cadrul misiunii.

Mai mult, la scurt timp după aceasta, a mai apărut o postare pe acelaşi cont în care se afirma că acestor felicitări li se alătură „angajaţii trupelor speciale Zaslon ale Serviciului de Informaţii Externe al Rusiei” (SVR), „angajaţii Ministerului rus de Externe”, „angajaţii GRU” (Serviciul de informaţii al armatei ruse), „informatorii ucraineni (colaboraţionişti) ai serviciilor secrete ruse”. Iar, în final, şi „agenţii FSB care acţionează pe teritoriul oraşului Harkov, daţi afară în mod ruşinos din rândurile serviciilor secrete ucrainene”, ale căror identităţi sunt dezvăluite, cu nume şi prenume, în postare.

În unele dintre comentariile la text, personalul Consulatului General al Rusiei la Harkov este numit „detaşamentul de sinucigaşi”.

Contul Consulatului General al Rusiei din Harkov a fost spart de hackeri necunoscuţi, a reacţionat la scurt timp după apariţia respectivei pagini pe Instagram agenţia de presă oficială rusă RIA Novosti, citând surse din cadrul Ambasadei Rusiei la Kiev.

Citește și : Papa Francisc susţine ‘obiecţia de conştiinţă’ în rândul personalului medical care refuză practicarea avorturilor

Serviciile secrete ucrainene au un simţ al umorului de invidiat, a reacţionat deputatul ucrainean Aleksei Goncearenko, din partea formaţiunii „Solidaritate europeană”, notează portalul Gordon.ua, deşi acestea nu au făcut niciun comentariu deocamdată.

„O felicitare fără un cadou parcă nu e în regulă şi iată avem astfel o listă cu numele agenţilor FSB care acţionează în Harkov. Pagina este reală, o puteţi vedea intrând pe site-ul consulatului”, afirmă deputatul ucrainean. Dar, între timp, postările respective au fost şterse.