DISTRIBUIȚI
U.S. President Joe Biden discusses his 'Build Back Better' agenda and administration efforts to "lower prescription drug prices" during a speech in the East Room at the White House in Washington, U.S., August 12, 2021. REUTERS/Evelyn Hockstein

Politica externă a preşedintelui american Joe Biden este mai bine percepută în Europa decât în propria sa ţară, în special datorită eforturilor sale pentru a rezista împotriva invaziei ruse a Ucrainei, potrivit unui sondaj transatlantic publicat joi, notează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit acestui sondaj din 14 ţări, realizat de German Marshall Fund of the United States, un centru de cercetare cu sediul la Washington, gradul de aprobare a politicii externe a preşedintelui Biden se situează la un nivel mai ridicat în Europa decât în Statele Unite în toate ţările chestionate, cu excepţia Italiei şi Turciei.


Citeşte şi: Uraganul Ian a devastat Florida şi se îndreaptă acum spre sudul SUA; cel puţin 12 oameni au murit – Black News

Astfel, în Polonia, unde popularitatea sa este cea mai ridicată, 74% dintre persoanele chestionate au declarat că aprobă total sau parţial politica externă a preşedintelui american, faţă de 13% spunând că dezaprobă. Polonia este unul dintre cei mai puternici susţinători ai Ucrainei în rândul UE.

Rata de aprobare depăşeşte 60% în Lituania, România, Portugalia, Suedia şi Germania. În Franţa, aproximativ 49% dintre cei chestionaţi au spus că aprobă politica sa externă, în timp ce 40% au declarat contrariul.

În Statele Unite, 47% au declarat că sprijină politica externă a lui Joe Biden.

Potrivit acestui sondaj transatlantic, 64% au considerat Statele Unite ca fiind cea mai influentă ţară din lume, în uşoară creştere faţă de anul trecut.

Uniunea Europeană se află pe locul doi, înaintea Chinei, potrivit sondajului.

Citeşte şi: Uniunea Europeană lucrează la un nou indice pentru gazele naturale lichefiate – Black News

Pe de altă parte, sondajul subliniază lipsa de sprijin pentru o eventuală intervenţie militară americană în Taiwan în cazul în care China decide să invadeze insula. Doar 7% dintre americani se declară favorabili, şi chiar mai puţin în Europa.

Sondajul a fost realizat din iunie până la începutul lui iulie, pe un eşantion mediu de 1.500 de persoane în fiecare dintre cele 14 ţări chestionate.