DISTRIBUIȚI
FILE - In this June 22, 2016, file photo, Border Patrol agent Eduardo Olmos walks near the secondary fence separating Tijuana, Mexico, background, and San Diego in San Diego. The number of immigrants in the U.S. illegally has changed little since the Great Recession began, dropping to 11.1 million in 2014 from 11.2 million in 2012 and 11.3 million in 2009, according to a study released Tuesday, Sept. 20, 2016, by the Pew Research Center. (AP Photo/Gregory Bull, File)

sursa foto:  The Epoch Times

Numărul imigranţilor clandestini care au încercat să traverseze graniţa dintre Mexic şi SUA a scăzut semnificativ în acest an în raport cu anul trecut, potrivit administraţiei lui Donald Trump, preşedintele american efectuând marţi o vizită în sud-vestul ţării pentru a vedea situaţia pe teren, relatează AFP.

Potrivit unui responsabil al Departamentului pentru Securitate internă, 126.472 de persoane au fost oprite la graniţa de sud între 1 ianuarie şi 31 iulie, o scădere de 46% în raport cu aceeaşi perioadă în 2016.


În total, numărul expulzărilor din SUA a scăzut ca urmare a unei încetiniri a sosirii imigranţilor clandestini.

Dar administraţia de la Casa Albă se laudă cu noua sa politică de arestare, în interiorul ţării, a clandestinilor sau străinilor care au încălcat statutul lor migratoriu. Aceste arestări sunt efectuate de serviciul ICE (Immigration and Customs Enforcement). Potrivit unui alt responsabil, numărul lor a crescut cu 44% în decurs de un an, în timp ce întoarcerile la graniţă pentru această categorie au crescut cu 32%.

‘Mesajul este următorul: Dacă veniţi aici veţi fi reţinuţi, arestaţi şi expulzaţi din ţară’, a insistat responsabilul din cadrul Departamentului pentru Securitate internă în cursul unei teleconferinţe cu presa.

Donald Trump se va deplasa marţi în sectorul Yuma, din Arizona, pentru a se întâlni cu funcţionarii însărcinaţi cu protecţia graniţei. Acest sector serveşte ca exemplu pentru ilustrarea modului în care un gard sau un zid poate împiedica trecerile imigranţilor clandestini.

În urma unei legi adoptate de Congres în 2006, s-au construit aproximativ 100 de kilometri de zid în această zonă, reducând semnificativ încercările de a traversa frontiera. Dar criticii subliniază faptul că fluxul de clandestini s-a deplasat în alte sectoare de-a lungul graniţei.

Nu este de aşteptat ca preşedintele american să se deplaseze la graniţă, dar va vedea într-un hangar o dronă Predator, o ambarcaţiune şi un camion de supraveghere utilizate de funcţionarii de la graniţă.

Prioritatea sa este de a construi un zid pentru ca frontiera să fie închisă ermetic, crescând totodată mijloacele tehnice şi infrastructurile. Trump a cerut Congresului american un buget substanţial care va fi dezbătut în septembrie după vacanţa parlamentară.