DISTRIBUIȚI
HVG

Poliţia ungară a închis ancheta referitoare la proiecte finanţate din fonduri europene desfăşurate de o firmă la care ginerele premierului Viktor Orban a fost coproprietar, precizând că nu a fost identificată nicio infracţiune, transmite Reuters, citând agenţia MTI, potrivit agerpres.

Autorităţile ungare au lansat ancheta după ce un raport al Oficiului European Antifraudă (OLAF) a dezvăluit nereguli grave şi un conflict de interese în câteva proiecte de modernizare a sistemului de iluminat în oraşe din Ungaria.


Citeşte şi: Democraţii preiau controlul în Camera Reprezentanţilor, dar republicanii îşi păstrează majoritatea în Senatul american

Proiectele, cofinanţate de UE şi de statul ungar, au fost desfăşurate între 2011 şi 2015 de Elios Innovativ Zrt.

Istvan Tiborcz, care s-a căsătorit cu fiica lui Orban, Rahel, în 2013, a fost membru al conducerii Elios între 2009-2014 şi şi-a vândut acţiunile la firmă în 2015, conform documentelor companiei.

OLAF trimisese un raport cu recomandări de ordin financiar Comisiei Europene şi recomandări judiciare către procurorii ungari.

Poliţia ungară a închis ancheta în cazul Elios Innovativ Zrt ‘întrucât nu a fost identificată nicio infracţiune’, a declarat Kristof Gal, purtător de cuvânt al poliţiei naţionale, pentru agenţia MTI marţi seară.

Citeşte şi: SUA: Femeile au fost decisive pentru victoriile democraţilor pentru Camera Reprezentanţilor

El a precizat că ancheta a fost declanşată pe baza recomandărilor OLAF.

‘Concluziile raportului OLAF nu au fost confirmate de ancheta aprofundată’, a declarat Gal.

În luna ianuarie, un comunicat de presă al oficiului european arăta că ‘investigaţia OLAF a scos la iveală nu doar nereguli grave în majoritatea proiectelor, ci şi un conflict de interese’.