DISTRIBUIȚI

Poliţia ucraineană efectua cercetări joi la locul atacului asupra maşinii lui Serghii Şefir, consilier şi om de încredere al preşedintelui Volodimir Zelenski, în cadrul căruia şoferul înaltului oficial a fost rănit cu o zi în urmă, cu speranţa de a găsi noi dovezi care să ducă la elucidarea incidentului, potrivit EFE, Ukrainska Pravda şi potrivit agerpres.

„Ştim unde se afla trăgătorul, care se găsea într-un loc de unde putea să vadă maşina (consilierului), să identifice ţinta în mişcare, să se pregătească şi să deschidă focul”, a declarat Artiom Şevcenko, şeful Departamentului pentru Comunicare din cadrul Ministerului ucrainean de Interne.


Citeşte: Preşedintele FED cere Congresului american să ridice plafonul datoriilor – Black News

Într-un mesaj pe Facebook, Şevcenko a indicat că poliţiştii au descoperit circa 20 de tuburi de cartuşe – de calibrul 7,62×35 mm- la locul incidentului.

Tirurile nu au fost trase de un lunetist, iar atacul a fost real, nu o înscenare, a subliniat Şevcenko.

Potrivit unor experţi ai Ministerului ucrainean de Interne, citaţi de Ukrainska Pravda, astfel de muniţie se întâlneşte rareori în Ucraina. Sunt cartuşe produse în Ungaria, iar cartuşul în sine, potrivit lui Şevcenko, ar fi putut fi reasamblat în Germania.

„Au fost cumpărate cartuşe vechi ungureşti, cărora le-a fost schimbat praful de puşcă, iar gloanţele au fost reintroduse. Acestea au fost reetichetate ca muniţie civilă”, precizează purtătorul de cuvânt menţionat, adăugând că o expertiză balistică urmează să fie efectuată.

Potrivit lui Şevcenko, muniţia utilizată de unul sau mai mulţi atacatori este simplă şi relativ ieftină.

Poliţia şi Garda Naţională îşi continuau cercetările joi în pădurea de unde s-a tras asupra maşinii.

Persoane necunoscute au deschis focul miercuri în apropierea localităţii Lisniki, în regiunea capitalei Kiev, asupra maşinii la bordul căreia se afla unul dintre principalii consilieri ai lui Zelenski, considerat om de încredere al preşedintelui ucrainean şi vechi prieten. Acesta a scăpat nevătămat, dar şoferul său a fost rănit de trei gloanţe, însă – după intervenţia chirurgicală suferită miercuri după-amiază- viaţa lui nu mai este în pericol, a declarat ministrul de interne Dmitri Monastârski pentru Unian.

Maşina a fost lovită de cel puţin zece gloanţe, potrivit unui comunicat al forţelor de securitate ucrainene.

Şefir consideră că atacul nu l-a vizat pe el personal, ci a fost o „încercare de a intimida cel mai înalt nivel al puterii”, referindu-se la Volodimir Zelenski, cu care este prieten de peste 20 de ani şi cu care a lucrat de când acesta era actor şi comediant.

Citeşte şi: NICIUN avion marocan NU mai are voie să zboare deasupra Algeriei – Black News

Într-o înregistrare video postată pe contul său de Facebook de la New York, Zelenski a spus că, deocamdată, nu ştie cine se află în spatele acestui atac şi nici dacă sunt implicate forţe interne sau externe.

Vorbind în faţa Adunării Generale a Naţiunilor Unite, preşedintele ucrainean a spus totuşi că atacul împotriva consilierului său este legat de reformele efectuate de autorităţi.”Vedeţi care este preţul schimbărilor, preţul reformelor!”, a spus Zelenski, adăugând că, din fericire, atât consilierul său, cât şi şoferul acestuia au scăpat cu viaţă.