DISTRIBUIȚI
businessinsider.com

Forţele de ordine turce au dispersat marţi cu ajutorul gazelor lacrimogene zeci de manifestanţi reuniţi la Ankara pentru a comemora cel mai sângeros atentat din istoria modernă a Turciei, informează AFP, potrivit agerpres.

În jur de 150 de persoane s-au reunit în centrul capitalei turce pentru cea de-a doua aniversare a atentatului, care a avut loc în faţa gării de Ankara la 10 octombrie 2015 şi s-a soldat cu 102 morţi şi sute de răniţi.


În acea zi, doi kamikaze şi-au detonat încărcăturile explozive în timpul unei manifestaţii organizate de simpatizanţi ai cauzei kurde şi care urmau să mărşăluiască pentru a cere încetarea războiului în sud-estul Turciei.

Citeşte şi: Erdogan A AŢIPIT la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei – VIDEO

Însă forţele de ordine i-au dispersat pe manifestanţii reuniţi pentru comemorarea atentatului folosind gaze lacrimogene, potrivit unui fotograf al AFP.

Atentatul, cel mai sângeros pe care l-a cunoscut Turcia în istoria sa modernă, a fost atribuit de autorităţile turce grupării Stat Islamic (SI).

Marile artere din centrul oraşului au fost blocate marţi dimineaţa, în timp ce un important dispozitiv de securitate a fost desfăşurat în zonă.

Potrivit agenţiei de presă Dogan, autorităţile turce nu i-au autorizat pe apropiaţii victimelor atentatului, deputaţi şi reprezentanţi ai organizaţiilor societăţii civile să vină la locul de comemorare. Astfel, în jur de 30 de persoane au participat la o ceremonie oficială.

Citeşte şi: Un bombardier rusesc S-A PRĂBUŞIT la o bază aeriană din Siria. Ambii piloţi au murit

Un proces este în curs la ora actuală împotriva a 36 de persoane suspectate de a fi implicate în acel atentat, dintre care unele riscă până la 11.750 de ani de închisoare dacă sunt găsite vinovate de capetele de acuzare ce li se aduc: omor şi tentativă de a răsturna ordinea constituţională.

Turcia a fost lovită din vara lui 2015 de numeroase atentate sângeroase atribuite sau revendicate de SI. Cel mai recent dintre ele a avut loc într-un club de noapte din Istanbul în timpul Revelionului din acest an şi s-a soldat cu 39 de morţi.