DISTRIBUIȚI
Evenimentul.md

Poliţia antiteroristă turcă a arestat 17 persoane care ar avea legătură cu omul de afaceri turco-iranian Reza Zarrab, aflat la New York în centrul unui proces exploziv ce deranjează Ankara, a anunţat marţi agenţia de presă Anadolu, preluată de AFP, conform agerpres .

Trei dintre suspecţi au fost arestaţi la o dată neprecizată, iar alţi 14 au fost arestaţi marţi dimineaţa, la cererea Parchetului din Istanbul, care a deschis săptămâna trecută o anchetă pe numele lui Zarrab şi a anturajului său.


Potrivit Anadolu, anchetatorii suspectează cele trei persoane arestate la o dată neprecizată că au transmis documente justiţiei americane, care le-a folosit în cadrul procesului de la New York.

Citește și : Amber Rudd a declarat că atacul terorist de la Manchester ar fi putut fi împiedicat

Zarrab este martorul-cheie într-un proces la New York asupra eludării sancţiunilor economice americane împotriva Iranului. Magnatul a implicat inclusiv un fost ministru al economiei, pe care a trebuit să-l corupă, şi pe preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ankara respinge în bloc aceste acuzaţii, afirmând că procesul care are loc la New York este o maşinaţiune menită să murdărească imaginea Turciei. ‘Este o punere în scenă (…), un complot împotriva Turciei’, a reiterat marţi Erdogan.

După ce a încercat timp de mai multe luni să obţină eliberarea sa, autorităţile turce au deschis săptămâna trecută o anchetă pentru ‘spionaj’ împotriva lui Zarrab, după ce acesta din urmă a început să depună mărturie la New York. Bunurile sale de pe teritoriul Turciei au fost confiscate vineri.

Liderul principalului partid de opoziţie din Turcia, Kemal Kilicdaroglu, a criticat marţi guvernul, afirmând că Erdogan a fost informat de serviciile de securitate turce încă din aprilie 2013 în legătură cu activităţile lui Zarrab şi cu riscurile pe care ele le implică asupra relaţiilor turco-americane.

Guvernul turc încearcă să decredibilizeze în faţa opiniei publice turce procesul care are loc la New York, susţinând că acesta este rodul instrumentalizării justiţiei americane de către reţeaua predicatorului Fetullah Gulen.