DISTRIBUIȚI

Poliţia spaniolă a arestat luni nouă activişti având legături cu mişcarea pro-independenţă din Catalonia şi care ar fi pregătit acţiuni violente, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Operaţiunea de luni a poliţiei a urmat după o anchetă lansată acum mai mult de un an de Înalta Curte a Spaniei, a declarat un purtător de cuvânt al Gărzii Civile.


Citește și: Taifunul Tapah face ravagii în Japonia: 30 de oameni au fost răniți!

Conform poliţiei, ancheta şi raidurile au vizat grupări locale care acţionează sub denumirea Comitetul pentru Apărarea Republicii (CDR), care a organizat proteste periodice în Catalonia după arestarea liderilor separatişti catalani în urma declarării independenţei în 2017.

Conform poliţiei, ar mai putea fi operate şi alte arestări.

Potrivit cotidianului La Vanguardia, percheziţiile au început la ora locală 05.00 (03.00 GMT), în mai multe oraşe din Catalonia, printre care Sabadell şi Parets del Valles.

Poliţia a precizat că a confiscat documente şi calculatoare. ‘În plus, am găsit numeroase materiale şi substanţe ce sunt considerate precursori pentru fabricarea de explozivi, susceptibile (până la confirmarea de către specialişti) de a fi folosite la producerea de dispozitive explozive’, a indicat poliţia.

Conform unui purtător de cuvânt, dacă se va confirma că materialele confiscate luni urmau să fie folosite pentru explozivi, aceasta ar fi o premieră pentru CDR.

Anul trecut, într-o tentativă de a marca un an de la referendumul de independenţă, membri ai CDR au ocupat o gară din Girona şi au blocat autostrăzi. Ulterior au încercat, fără succes, să ia cu asalt parlamentul regional.

Citește și: Hassan Rohani denunță prezenţa ‘forţelor străine’ în Golf

În prima jumătate a lunii octombrie este aşteptat un verdict în procesul împotriva a 12 lideri separatişti pentru rolul avut în referendumul şi declaraţia de independenţă din 2017.

Un sondaj publicat în iulie de un institut public catalan a indicat cel mai scăzut nivel de susţinere pentru independenţă din ultimii doi ani, 44% dintre respondenţi pronunţându-se pentru, iar 48,3% împotrivă.