DISTRIBUIȚI
Reuters

Poliţia sârbă a împiedicat intrarea a 200 de migranţi în ţara vecină Ungaria şi a confiscat bani şi arme, a anunţat miercuri Ministerul sârb de interne, transmite Reuters, potrivit agerpres

Numărul migranţilor ilegali şi al refugiaţilor care traversează Serbia şi alte state din Balcani având ca destinaţie Uniunea Europeană a crescut în ultimele luni, iar mulţi dintre ei folosesc reţele de trafic de fiinţe umane, notează autorităţile.


Citește și : Alegeri în Brazilia: Diavolul, noua ‘problemă’ cu care se confruntă Lula şi Bolsonaro

Aceştia vin în principal din Siria, Afganistan şi Pakistan, dar şi din Asia centrală şi din alte ţări din Orientul Mijlociu.

Poliţia a afirmat că au fost găsite cantităţi neprecizate de bani lichizi şi de arme în cursul unui raid într-o tabără improvizată pe malul râului Tisa, în nordul Serbiei.

„Mai mulţi migranţi au fost escortaţi de poliţişti la centrul de recepţie pentru migranţi, iar alţii au fost duşi la biroul de procuratură competent pentru continuarea procedurilor”, a mai comunicat Ministerul de Interne sârb, citând pe ministrul Aleksandar Vulin.

Acţiunea poliţiei sârbe are loc după ce luni liderii Ungariei, Serbiei şi Austriei s-au angajat să ia măsuri mai dure pentru a limita fluxul de migranţi ilegali către UE dinspre Balcanii de vest, în condiţiile creşterii presiunii asupra gărzilor de frontieră.

Ministrul Vulin s-a angajat de asemenea că poliţia sârbă va lansa o campanie de reprimare a bandelor de trafic de migranţi.

„Ţara noastră nu va fi o parcare pentru migranţi şi cu atât mai puţin un loc pentru sceleraţi şi bandiţi”, subliniază ministrul într-un comunicat.

Citește și : Iranul l-a convocat pe ambasadorul britanic

Luni, Serbia, care candidează la aderarea la UE, a promis şi că îşi va alinia politica privind acordarea vizelor cu cea a blocului comunitar, astfel încât migranţii să nu o poată folosi ca primă ţară de intrare.

În primele opt luni ale lui 2022, la frontierele externe ale UE cu Balcanii de vest au fost depistate 86.581 de intrări ilegale, potrivit Frontex, Agenţia Europeană pentru Poliţia de Frontieră şi Garda de Coastă. Această cifră înseamnă o creştere de 190% faţă de anul trecut