DISTRIBUIȚI
afp

Poliţia norvegiană a interzis joi un protest planificat anti-islam, inclusiv arderea unei copii a Coranului, în această săptămână, din motive de securitate, la câteva ore după ce Ministerul turc de Externe l-a convocat pe ambasadorul Norvegiei pentru a-i transmite o plângere, informează Reuters, potrivit agerpres.  

Un grup de protestatari a planificat să ardă o copie a Coranului în faţa ambasadei Turciei din Oslo vineri, făcând ecou demonstraţiilor similare de luna trecută din Suedia şi Danemarca, a declarat poliţia.


Citește și : Lavrov susţine că Occidentul intenţionează să transforme Republica Moldova în ‘următoarea Ucraină’

„Arderea Coranului rămâne o modalitate legală de exprimare a opiniilor politice în Norvegia. Dar acest eveniment nu poate să se desfăşoare, din motive de securitate”, a anunţat poliţia din Oslo într-un comunicat, ivocând informaţii pe care le-a primit.

Anterior joi, Ankara a condamnat ferm planurile grupului anti-islam, despre care a spus că sunt un „act provocator”, a declarat o sursă din Ministerul turc de Externe, adăugând că ministerul a cerut ca demonstraţia să fie oprită.

Ministerul norvegian de Externe a spus că Turcia a ridicat chestiunea demonstraţiei planificate la o întâlnire.

„Ambasadorul nostru s-a referit la dreptul constituţional al libertăţii de exprimare în Norvegia şi a adăugat că guvernul norvegian nici nu sprijină şi nici nu este implicat în demonstraţia planificată”, a spus un purtător de cuvânt al ministerului.

Poliţia poate interzice o demonstraţie doar dacă există pericol pentru public.

Un protest ce a inclus arderea unei copii a Coranului luna trecută lângă ambasada Turciei din Stockholm de către un politician de extremă dreaptă danezo-suedez, antiimigraţie, a atras condamnarea puternică a Ankarei.

Citește și : Tancurile Ucrainei nu vor face ‘mare brânză’ în absența avioanelor militare moderne

Suedia şi Finlanda au cerut anul trecut să adere la NATO după ce Rusia a invadat Ucraina, dar s-au confruntat cu obiecţii neaşteptate din partea Turciei şi de atunci caută să-i câştige sprijinul.

Suedia a anunţat joi că va înăspri legile ce acoperă apartenenţa la organizaţii teroriste.