DISTRIBUIȚI
Malay Mail

Poliţia nepaleză a reţinut 122 de cetăţeni chinezi suspectaţi de infracţiuni informatice, inclusiv la bancomate, transmite marţi Reuters, din surse oficiale, potrivit agerpres.

Şeful poliţiei din capitala Kathmandu, Uttam Subedi, a precizat că arestările au avut loc luni, în urma mai multor razii efectuate după primirea unor informaţii despre activităţi suspecte. Suspecţii – printre care şi femei – se află în mai multe secţii de poliţie; le-au fost reţinute paşapoartele şi laptopurile. Acelaşi oficial a menţionat că este cea mai mare operaţiune de până acum împotriva străinilor care intră în Nepal cu vize turistice.


Citește și : Israelul se opune acordului turco-libian asupra frontierei maritime

Ambasada chineză de la Kathmandu nu a comentat imediat, însă potrivit unui alt poliţist cu grad înalt misiunea diplomatică a fost informată despre arestări şi a fost de acord cu reţinerea suspecţilor.

Între Nepal şi China există un tratat de asistenţă reciprocă împotriva infracţiunilor; documentul a fost semnat în octombrie, cu ocazia unei vizite a preşedintelui chinez Xi Jinping. Investiţiile chineze în Nepal au crescut în ultimii ani, în domenii cum ar fi construcţia de drumuri, centrale electrice şi spitale. În primele zece luni din 2019, în Nepal au intrat peste 134.000 de turişti chinezi, cu 9,2% mai mulţi decât în perioada corespunzătoare din 2018, conform datelor comisiei nepaleze pentru turism.

Reuters arată că în mai multe state din Asia sunt arestaţi frecvent cetăţeni chinezi, pentru diferite infracţiuni care implică adesea şi fraude în China. Săptămâna trecută, în Filipine au fost arestaţi 342 de muncitori chinezi, într-o operaţiune de combatere a jocurilor de noroc ilegale. În aceeaşi ţară, cinci cetăţeni chinezi au fost reţinuţi în septembrie pentru furt din bancomate, iar anul acesta au fost prinşi şi contrabandişti de aur din China.,

Citește și : Pedepse cu închisoarea fără precedent pentru doi pedofili din Portugalia