DISTRIBUIȚI
Worldakkam.com

Poliţia kirghiză a anunţat joi că investighează în legătură cu un steag ucrainean care, potrivit imaginilor de pe reţelele sociale, a fost înfipt pe un vârf de munte numit în onoarea preşedintelui rus Vladimir Putin, a cărui armată poartă ofensiva în Ucraina, relatează France Presse, potrivit agerpres.  

Un internaut care s-a prezentat ca alpinist a postat joi un videoclip pe Twitter ce arată un steag ucrainean fluturând lângă o placă ce identifică un vârf drept „Vârful Putin”, la o altitudine de 4.446 de metri deasupra nivelului mării.


Citește și : Grecia va preda americanilor tot petrolul confiscat de pe o navă iraniană

„Vandalii l-au adus şi l-au înfipt aici, nu avem idee cine sunt”, a spus internautul, adăugând un emoticon ce sugerează sarcasmul.

Kîrgîzstanul, o ţară săracă şi muntoasă din Asia Centrală, este un aliat fidel al Rusiei, notează AFP.

Poliţia din capitala Bişkek a declarat joi că a audiat doi alpinişti care, potrivit unui pădurar, s-au îndreptat marţi seară spre Vârful Putin.

„În timpul audierii lor în calitate de martori, aceştia au explicat că au descoperit steagul după ce au urcat pe vârf şi l-au filmat cu un telefon”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei pentru AFP, adăugând că vinovaţii ar putea fi amendaţi pentru „vandalism”.

Internautul alpinist care a postat videoclipul a scris pe Twitter că a fost audiat de poliţie joi împreună cu partenerul său de alpinism şi a fost convocat vineri, adăugând că persoanele însărcinate cu scoaterea drapelului i-au contactat pentru a-i întreba despre drumul de urmat.

Vârful respectiv, anterior fără nume, a fost numit „Putin” în onoarea preşedintelui rus în 2011, într-o perioadă de consolidare a relaţiilor Kîrgîzstanului cu Rusia, ce a urmat unei revoluţii în această ţară din Asia Centrală cu un an înainte.

Citește și : Macron îl sună pe Erdogan pentru a discuta aderearea Finlandei şi Suediei la NATO

Un vârf de 5.169 de metri a fost de asemenea numit în onoarea primului preşedinte al Rusiei, Boris Elţin, cu nouă ani mai devreme.

Cei doi munţi fac parte din lanţul Tian-Şan. Ambele vârfuri sunt depăşite de vârful Lenin de 7.134 de metri, la graniţa cu Tadjikistanul, unul dintre cele mai înalte din regiune.