DISTRIBUIȚI
syriancivilwarmap.com

Ministerul Afacerilor Externe afgan a declarat sâmbătă că oficiali iranieni din provincia Yazd au acceptat ca forţele lor de poliţie să deschidă focul asupra unui vehicul care transporta migranţi afgani anterior în această săptămână, ucigând trei dintre ei şi rănind patru, potrivit agerpres.

Incidentul a fost iniţial raportat de guvernul afgan ca „accident de maşină”, după ce vehiculul a luat foc în urma împuşcăturilor, informează dpa.


Vezi și: De la Londra la Sydney, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a pune capăt rasismului

Imagini cu o maşină în flăcări şi un migrant afgan care aparent a supravieţuit incidentului şi cere apă, spunând ‘Daţi-mi un pic de apă, ard”, au circulat joi pe mediile de socializare afgane.

Autenticitatea materialului video nu poate fi verificată independent.

Cuvintele migrantului – „Daţi-mi un pic de apă, ard” – au început să devină populare în Afganistan, mulţi criticând incidentul.

Declaraţia ministerului de sâmbătă precizează că oficiali iranieni i-au spus guvernului afgan că îi vor trage la răspundere pe autorii incidentului. Textul declaraţiei adăugă că, după efectuarea unei investigaţii, guvernul de la Kabul va lua măsuri suplimentare.

Vezi și: Italia speră că statele membre UE vor redeschide graniţele pentru cetăţenii ei pe 15 iunie

Incidentul intervine la o lună după ce grăniceri iranieni au fost acuzaţi că au forţat aproximativ 50 de migranţi să intre într-un râu la graniţa Iranului cu provincia afgană Herat, acuzaţie negată de Iran.

Conform rapoartelor ONU, în prezent sunt înregistraţi aproape un milion de refugiaţi afgani care trăiesc în Iran, în timp ce ţara găzduieşte alte 2 milioane de afgani neînregistraţi.