DISTRIBUIȚI
dnaindia.com

Poliţia indiană a fost acuzată sâmbătă că ar fi ucis „cu sânge rece” patru suspecţi de viol la locul reconstituirii crimei pentru a da satisfacţie opiniei publice, care a reacţionat cu mânie, Amnesty International cerând să se facă lumină asupra acestei presupuse „execuţii arbitrare”, potrivit AFP, scrie agerpres.

Acest caz intervine într-o perioadă în care ţara este profund impresionată de moartea unei femei – vineri, în statul Uttar Pradesh, în nord – arsă de vie de către bărbaţi pe care ea i-a acuzat că o violaseră.


Citește și : Presupusul autor al atacului armat la baza militară din Florida era din Arabia Saudită

Potrivit poliţiei, patru suspecţi care erau în detenţie de o săptămână au fost împuşcaţi vineri în apropiere de Hyderabad, sud, după ce îşi însuşiseră armele unor poliţişti în cursul reconstituirii la locul crimei.

Anunţarea morţii lor a suscitat scene de jubilare, sute de persoane grăbindu-se la faţa locului pentru a-i acoperi pe poliţişti cu petale de flori, politicieni şi personalităţi, în special sportive, salutând şi ele poliţia pe reţelele de socializare.

Un avocat al Curţii supreme s-a declarat totuşi indignat, evocând un „omor cu sânge rece”, iar Amnesty International a solicitat o anchetă asupra acestei „presupuse execuţii arbitrare”.

O echipă a Comisiei naţionale pentru drepturile omului este aşteptată să sosească sâmbătă la faţa locului.

Comisia a apreciat într-un comunicat că aceste morţi sunt susceptibile de a „transmite un mesaj negativ societăţii”.

„Dacă persoanele arestate erau efectiv vinovate, ele trebuiau să fie condamnate conform legii şi conform instrucţiunilor unui tribunal competent”, adaugă Comisia.

Citește și : Amendă de 3,6 milioane de euro pentru Facebook în Ungaria

Femeia, care a sucombat în urma rănilor vineri, fusese arsă de vie joi, în timp ce se deplasa la tribunal pentru o audiere. Ea a explicat poliţiştilor că fusese agresată de doi bărbaţi care o violaseră, la fel ca şi de alţi trei.

„În pofida tuturor eforturilor noastre, ea nu a supravieţuit”, a declarat un responsabil de la spitalul de arşi Safdarjung din New Delhi, citat de agenţia PTI.

Cinci suspecţi au fost arestaţi şi interogaţi, a indicat un purtător de cuvânt al poliţiei, Suvendra Kumar Bhagat.