DISTRIBUIȚI
dpa

Poliţia din oraşul german Halle (est) a demarat cel puţin 10 anchete după ce la o demonstraţie care a avut loc luni protestatarii au folosit simboluri şi sloganuri naziste, relatează marţi agenţia dpa, potrivit agerpres.

Instituţia a indicat de asemenea că anchetează şi incidentele în care unii protestatari au agresat poliţişti.


Citește și : SUA ameninţă cu sancţiuni magistraţii CPI, în caz că intentează procese unor cetăţeni americani

Aproximativ 450 de persoane au participat la protest, ce face parte dintr-o serie de manifestaţii din estul Germaniei după recentele incidente în oraşele Chemnitz şi Koethen, în care au murit cetăţeni germani după dispute cu imigranţi.

Majoritatea marşurilor au fost proteste împotriva prezenţei migranţilor, al căror număr a crescut dramatic din 2015, în timpul politicii guvernului de deschidere faţă de cei care fug din zone de război şi alte conflicte.

Există însă temeri că mişcarea antiimigraţie devine un teren ce alimentează sentimentele neonaziste. Membri ai organizaţiilor de dreapta au făcut apel luni la o participare puternică la eveniment.

Citeşte şi: Piloţii din Germania ai companiei Ryanair anunţă o nouă grevă

Poliţia a precizat că investighează cazuri în care unii manifestanţi au afişat simboluri ale organizaţiilor interzise, au imitat salutul nazist şi au strigat ”Sieg Heil”, slogan folosit frecvent de către nazişti.

Autorităţile au afirmat că mulţi dintre cei care mărşăluiau păreau să fie în stare de ebrietate. Dar ele au subliniat imediat că nu se poate spune că toţi cei care au manifestat în Halle aparţineau grupărilor de dreapta. De asemenea, autorităţile au precizat că o contrademonstraţie a atras între 80 şi 100 de participanţi, dar că nu au fost raportate violenţe în legătură cu protestul lor.