DISTRIBUIȚI
Malay Mail

Poliţia germană a arestat la Berlin, în noaptea de luni spre marţi, un suspect în ancheta legată de scrisori de ameninţare semnate ‘NSU 2.0’, o referinţă la gruparea neonazistă NSU (‘Clandestinitatea naţional-socialistă’) ai cărei membri au comis o serie de asasinate rasiste în anii 2000, transmite AFP, potrivit agerpres

Bărbatul de 53 de ani, şomer, fusese deja condamnat în trecut pentru infracţiuni atribuite mişcării de extremă dreapta, a declarat parchetul federal din Frankfurt-pe-Main.


Citește și : Şeful OMS a lansat luni un apel către G7 să garanteze accesul echitabil la vaccinuri

Bărbatul, al cărui apartament a fost percheziţionat, este ‘puternic suspectat’ că a trimis începând din august 2018, în toată ţara, o serie de ‘scrisori de ameninţare cu conţinut de incitare la ură, insultător şi ameninţător’, semnate ‘NSU 2.0’, a precizat parchetul.

Scrisorile au fost adresate în principal unor persoane publice, printre care membri ai parlamentului federal şi ai celui din landul Hessa, precum şi unui avocat din Frankfurt.

Anchetatorii au avut de mai multe ori indicii care conduceau chiar spre poliţie, având în vedere că datele persoanelor respective fuseseră obţinute de la posturi de poliţie.

Cu toate acestea, suspectul arestat nu este poliţist, a precizat parchetul.

Citește și : Tedros Adhanom Ghebreyesus intenţionează să candideze pentru realegerea sa la șefia OMS

Asasinarea în iunie 2019 a lui Walter Lübcke, ales local creştin-democrat care apăra politica de primire de migranţi a cancelarului Angela Merkel, a redeşteptat spectrul terorismului ‘brun’ în ţară.

Subestimată de autorităţi în anii 2000 în pofida uciderii a opt imigranţi turci, a unui grec şi a unei poliţiste germane de către grupusculul neonazist NSU, ameninţarea neonazistă este considerată acum o provocare crucială pentru securitatea internă a Germaniei.