DISTRIBUIȚI
afp

Poliţia franceză a reţinut sâmbătă la Paris 32 de persoane care au participat la o nouă manifestaţie a ”vestelor galbene” şi au încălcat astfel interdicţia privind desfăşurarea acestor proteste, informează agenţia DPA, scrie agerpres.

Potrivit poliţiei, participanţii la acest protest nu au respectat interdicţia de a manifesta lângă clădirile guvernamentale ale Consiliului de Stat şi lângă Palatul Regal aflat în apropiere. În afara persoanelor reţinute, alţi 140 de manifestanţi au primit avertismente.


Citește și : Furtuna Ciara provoacă perturbări ale traficului în nordul Europei

Un alt protest al ”vestelor galbene” s-a desfăşurat la Bordeaux, unde au avut loc confruntări cu forţele de ordine, care au folosit gaze lacrimogene.

De când a început mişcarea de protest a ”vestelor galbene”, în noiembrie 2018, manifestaţiile au fost marcate adesea de confruntări violente cu forţele de ordine şi arestări masive. Numeroşi manifestanţi au fost judecaţi în regim de urgenţă, unii fiind condamnaţi la închisoare cu executare. Folosirea de către poliţie a gloanţelor de cauciuc şi a grenadelor lacrimogene explozive s-a soldat cu răniţi grav în rândul manifestanţilor, zeci dintre ei pierzându-şi un ochi sau o mână.

Citește și : Aterizare forţată a unui Boeing în nord-vestul Rusiei

Deşi amploarea protestelor a scăzut după cele mai grave tulburări din decembrie 2018, manifestanţii continuă să se adune în fiecare sâmbătă pentru a protesta împotriva guvernului preşedintelui Emmanuel Macron, ale cărui politici sunt considerate de protestatari că îi favorizează pe membrii cei mai înstăriţi ai societăţii. Protestele ”vestelor galbene” au fost dublate recent de cele organizate de sindicate împotriva reformei sistemului de pensii.