DISTRIBUIȚI
Twitter

Poliţia a evacuat în noaptea de marţi spre miercuri peste o sută de manifestanţi care cereau mai multe măsuri în favoarea mediului înconjurător şi au ocupat timp de 48 de ore piaţa Parlamentului federal elveţian din Berna, informează France Presse, potrivit agerpres.

Poliţia a încercuit locul miercuri în jurul orei 02:00 (00:00 GMT) pentru a-l elibera de ocupanţii ce instalaseră acolo o tabără improvizată cu o zi înainte.


Citește și: Macron și Erdogan au discutat la telefon despre situația din Mediterana de Est

Forţele de ordine au cerut militanţilor să părăsească zona şi câteva zeci s-au conformat, ceilalţi fiind forţaţi să plece în jurul orei locale 03:30.

Nimeni nu a fost rănit în timpul operaţiunii care s-a desfăşurat în calm, a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei capitalei elveţiene, Christoph Gnaegi.

Pe parcursul întregii operaţiuni, manifestanţii au cântat şi au scandat „Protecţia mediului nu este o crimă”, relatează agenţia de presă elveţiană ATS.

Municipalitatea a propus de mai multe ori activiştilor să-şi mute tabăra, ceea ce ei au refuzat de fiecare dată. Oraşul a cerut apoi poliţiei să intervină.

„În această noapte poliţia a fost instrumentul ignoranţei politice”, au declarat militanţii pe site-ul Facebook al colectivului Greve du Climat – Suisse.

Citește și: Ziua Independenţei a fost marcată în Bulgaria de protestele anticorupție

„Politica instituţională a făcut în această noapte ceea ce face de decenii: încă o dată tratează militanţii pentru climat ca fiind ei problema şi nu criza climatică”, se putea citi pe site-ul în germană al mişcării.

Ocuparea pieţei federale – unde manifestaţiile sunt interzise din 1925 în timpul sesiunilor parlamentare – a marcat începutul unei săptămâni de acţiune pentru climat sub sloganul #DeboutPourLeChangement.