DISTRIBUIȚI

Poliţia greacă a lansat marţi dimineaţă o amplă operaţiune pentru identificarea imigranţilor ilegali stabiliţi în zona oraşului Patras (vestul Greciei) şi transferarea lor în adăposturi special amenajate, a anunţat postul de radio elen ERT, citat de dpa, potrivit agerpres.

La operaţiune au luat parte peste 300 de poliţişti, fiind vizată mai ales zona portului din Patras.


Citește și: Turcia şi Africa de Sud îşi recheamă ambasadorii din Israel

Patras este principalul punct de plecare pentru migranţii – majoritatea afgani şi pakistanezi – care vor să ajungă în Italia prin traversarea Mării Ionice şi a Mării Adriatice. Porturile italiene de destinaţie sunt mai ales Bari, Ancona, Trieste şi Brindisi.

Situaţia securităţii din zona portului Patras s-a deteriorat în ultima perioadă. În cursul săptămânii trecute, un băiat în vârstă de 17 ani a murit şi alţi câţiva au fost răniţi în timpul unei dispute violente între două grupări rivale.

Reduse considerabile în insulele greceşti după acordul UE-Turcia încheiat în martie 2016 pentru a opri ruta migratorie prin Marea Egee, sosirile sunt din nou în creştere de la începutul lui 2018 la frontiera terestră eleno-turcă. Conform Înaltului Comisariat al ONU pentru refugiaţi, 2.900 de nou veniţi au fost înregistraţi în luna aprilie a acestui an.

Citește și: Turcia şi Africa de Sud îşi recheamă ambasadorii din Israel

Peste 16.000 de migranţi şi refugiaţi ajunşi cu micile lor ambarcaţiuni din Turcia rămân în continuare blocaţi în condiţii dificile în insulele Lesbos, Chios, Samos şi Kos, în virtutea pactului dintre UE şi Ankara menit a permite întoarcerea lor în Turcia.