DISTRIBUIȚI
The Globe and Mail

Poliţia din Ottawa a preluat sâmbătă controlul unei artere rutiere majore din faţa parlamentului canadian, după ce a recurs la ‘substanţe iritante’ pentru a îndepărta sutele de şoferi de camion ‘agresivi’ care continuau să blocheze capitala Canadei, după mai mult de trei săptămâni de contestare a restricţiilor sanitare, relatează AFP, potrivit agerpres

‘Manifestanţii continuă să fie agresivi şi să agreseze poliţişti. Ei refuză să se conformeze ordinelor de a se îndepărta’, a transmis pe Twitter poliţia.


Citește și: Rusia a transferat 10 bombardiere din Crimeea către baze aeriene de rezervă

Autorităţile au afirmat că au folosit ‘substanţe iritante’ contra protestatarilor recalcitranţi, dintre care unii au aruncat fumigene şi au format un lanţ uman.

Poliţia a preluat la mijlocul zilei controlul arterei principale din faţa parlamentului, procedând la 47 de arestări.

‘Orice persoană găsită în zona’ centrului capitalei ‘va fi arestată’, a prevenit poliţia sâmbătă pe Twitter.

După ce a fost închis o zi în mod excepţional din cauza contextului de securitate, parlamentul şi-a reluat sâmbătă dezbaterile la legea privind măsurile de urgenţă invocată de premierul Justin Trudeau, care a convocat la rândul lui pentru aceeaşi zi o reuniune de criză.

Citește și: Comisia Europeană atenţionează în legătură cu un aflux de refugiaţi în UE

Parlamentul examinează de joi punerea în aplicare a acestei legi, invocată luni de Trudeau pentru a se pune capăt blocajelor ‘ilegale’ ale protestatarilor în ţară, dar foarte contestată de opoziţia conservatoare.

Justin Trudeau a dat asigurări că legea nu va fi folosită pentru a trimite armata împotriva manifestanţilor sau pentru limitarea libertăţii de exprimare.