DISTRIBUIȚI

Poliţia din Delhi l-a reţinut luni pe jurnalistul musulman Mohammed Zubair pentru presupuse insulte la adresa credinţelor religioase printr-un mesaj pe Twitter din 2018, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

Conform reţelei de organizaţii media digitale DIGIPUB, Zubair a fost arestat pe baza a două capitole ale legii referitoare la armonia religioasă.


Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

La ora anunţului, jurnalistul se afla de peste o oră într-un autobuz al poliţiei din cartierul Burari din Delhi, unde urma să fie prezentat unui magistrat pentru autorizarea arestării.

Poliţia nu a răspuns imediat solicitărilor Reuters de a comenta sau a furniza alte detalii.

ANI, partener al Reuters, a informat din surse poliţieneşti că Zubair a fost arestat în urma unei reclamaţii din partea unui cont de pe Twitter, care susţinea că jurnalistul a insultat hinduşii printr-un mesaj în această reţea socială în 2018, în care comenta redenumirea unui hotel după zeul-maimuţă hindus Hanuman.

Zubair este unul din fondatorii site-ului de verificare a informaţiilor de presă Alt News. Colegul său Pratik Sinha susţine că arestarea s-a făcut fără niciun preaviz.

Un alt jurnalist musulman, Rana Ayyub, susţine că India „îi pedepseşte pe cei care relatează, documentează declinul”.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

Zece organizaţii pentru drepturile omului au afirmat luna trecută, cu ocazie Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, că autorităţile indiene îi hărţuiesc tot mai frecvent pe jurnalişti şi pe criticii online pentru poziţii împotriva politicilor şi practicilor guvernamentale. Împotriva celor vizaţi se invocă inclusiv legislaţia antiterorism şi împotriva calomniei.

Oficiali ai guvernului de la New Delhi au respins acuzaţiile.