DISTRIBUIȚI
afp

Poliţia din Hong Kong a anunţat miercuri că a operat prima arestare în baza noii legi a securităţii naţionale, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

‘Un bărbat a fost arestat având în posesie unui steag pentru independenţa Hong Kong în cartierul Causeway Bay, încălcând legea privind securitatea statului’, a transmis poliţia pe contul său de Twitter.


Citește și: NATO aprobă planul de apărare pentru Polonia și țările baltice

În mesaj, care este însoţit de fotografia bărbatului împreună cu drapelul, poliţia subliniază că este vorba despre prima arestare de la intrarea în vigoare a legii.

Promulgată marţi de preşedintele chinez Xi Jinping după adoptarea ei de către Comitetul permanent al parlamentului, legea vizează sancţionarea a patru tipuri de infracţiuni: activităţile subversive, secesiunea, terorismul şi complicitatea cu forţe străine.

Textul mai prevede că atingerile ‘grave’ la adresa securităţii sunt de competenţa justiţiei chineze şi că infracţiunile în cauză se pedepsesc cu detenţie pe viaţă.

Citește și: Facebook interzice o grupare violentă de extremă dreapta

Criticii acuză că este vorba despre o tentativă de reprimare a opoziţiei în Hong Kong.

Legea a fost condamnată de 27 de state din Consiliul Drepturilor Omului al ONU, printre care Franţa, Germania, Japonia şi Marea Britanie, în timp ce SUA au ameninţat China cu represalii, promiţând că ‘nu vor rămâne cu braţele încrucişate’.