DISTRIBUIȚI
Daily Mirror

În Croaţia a fost dezmembrată o reţea de trafic de arme spre Germania, a anunţat marţi Ministerul de Interne la Zagreb, precizând că doi traficanţi au fost arestaţi, informează AFP, potrivit agerpres.

Ancheta a stabilit existenţa unui „grup criminal organizat în Croaţia, care cumpăra, producea, modifica şi regla arme ilegale”, a indicat ministerul în comunicat.


Citește și : Merkel și Macron au convenit pentru un buget comun al zonei euro și avansează o propunere comună ce vizează aspecte ale crizei migraţiei

Armele erau destinate Germaniei şi grupul plănuia să-şi extindă activităţile în Belgia şi Elveţia.

Doi traficanţi a căror identitate şi vârstă nu au fost precizate au fost arestaţi şi poliţia a sesizat justiţia în privinţa altor 17 persoane suspectate de cumpărare şi de trafic de arme ilegale.

Din septembrie 2016 şi până în iunie 2018, membrii acestui grup criminal au trecut sau au încercat să traficheze cel puţin 114 arme, potrivit Ministerului de Interne croat: 46 de pistoale, 63 de puşti şi cinci grenade.

Operaţiunea s-a desfăşurat în mod coordonat în Croaţia, Germania şi în Elveţia.

În Croaţia, ea a permis descoperirea a 17 pistoale, 12 puşti, un lansator de rachete şi 5.200 de gloanţe.

Grupările criminale din Europa occidentală dispun de mult timp de arme provenite din ţările balcanice. Dar ele sunt utilizate de asemenea de jihadişti, precum membrii comandourilor care au tras asupra spectatorilor din sala de concerte Bataclan din Paris şi asupra clienţilor unor cafenele şi restaurante din capitala franceză la 13 noiembrie 2015.

Citește și : Americanii deţin 40% din armele de calibru mic din lume (studiu)

După conflictele din anii 1990 în fosta Iugoslavie, ţările balcanice sunt considerate o placă turnantă a traficului de arme spre Europa occidentală. Unele au fost fabricate în uzina din Zastava, în Serbia, unde era fabricat armamentul armatei iugoslave.

Ele sunt adeseori trimise în cantităţi mici spre Europa occidentală, unde pot fi achiziţionate pentru câteva sute de euro.