DISTRIBUIȚI
Reuters

Poliţia chineză a capturat duminică un nord-coreean care era căutat de peste 40 de zile după ce a evadat dintr-o închisoare, au anunţat duminică autorităţile, informează AFP, potrivit agerpres

Autorităţile din nord-estul Chinei au oferit o recompensă de 23.000 de dolari (20.000 de euro) în schimbul informaţiilor care ar permite capturarea acestui evadat, în cadrul unei urmăriri care a suscitat un viu interes pe reţelele sociale.


Citește și : Primele două cazuri de infectare cu varianta Omicron din Germania au fost confirmate la Munchen

Deţinutul de 39 de ani, identificat cu numele său chinez Zhu Xianjian, se afla într-o închisoare din China după ce fugise din Coreea de Nord. El a evadat pe 18 octombrie din penitenciarul din oraşul Jilin, escaladând un depozit şi sărind zidul exterior.

Într-un comunicat, poliţia din Jilin a precizat că l-a arestat pe evadat duminică dimineaţa, fără a oferi alte detalii.

Înregistrări video difuzate de cotidianul Beijing News arată un bărbat cu fizic slăbit, dus de mai mulţi poliţişti. O altă fotografie îl arată apoi culcat la pământ, cu mâinile la spate.

Zhu fusese condamnat pentru intrare ilegală pe teritoriul chinez, furt şi violenţe.

El urma să fie eliberat, apoi expulzat în Coreea de Nord în 2023, persoane estimând pe reţelele sociale că acesta a evadat pentru a evita să fie extrădat spre ţara sa de origine.

Citește și : Preşedintele german îşi anulează în ultimul moment turneul în Golf din cauza evoluţiei pandemiei

În 2013, el a trecut ilegal un râu ce separa Coreea de Nord de China. Apoi, el a furat bani, telefoane mobile şi haine din mai multe case dintr-un sat vecin, potrivit documentelor judiciare. De asemenea, el a înjunghiat o femeie care l-a descoperit şi încercat să fugă cu taxiul înainte de a fi arestat de poliţie.

Într-un raport publicat în iulie, Human Rights Watch (HWR) informa că cel puţin 1100 de nord-coreeni se află în închisori în China, principalul susţinător al Phenianului. După ce sunt eliberaţi, numeroşi dintre ei sunt expulzaţi spre ţara de origine, unde riscă să fie torturaţi, potrivit ONG-ului.