DISTRIBUIȚI

Poliţia regională din Catalonia a descoperit o centură explozivă reală în locuinţa din Alcanar, din provincia Tarragona, care a sărit în aer la 16 august şi unde celula teroristă, care a comis o zi mai târziu atentatele de la Barcelona şi Cambrils, îşi avea sediul operaţiunilor, informează miercuri cotidianul spaniol El Mundo, conform agerpres.

Poliţia catalană (Mossos d’Esquadra) a confirmat informaţia pentru agenţia EFE, însă a insistat că deocamdată analizează centura explozivă, pentru a stabili dacă este sau nu falsă, aşa cum s-au dovedit a fi centurile găsite asupra teroriştilor ucişi la Cambrils (provincia Tarragona) şi asupra autorului material al atentatului din Barcelona, Younes Abouyaaqoub.


Citeşte şi: CREIERUL atacurilor teroriste din Spania era cunoscut în mediile de securitate europene

Operaţiunile de curăţare a molozului din casa din Alcanar se fac cu meticulozitate, astfel că această activitate ar putea dura câteva săptămâni.

În afara centurii explozive, între dărâmături a fost descoperită o carte verde pe care era scris numele imamului din localitatea Ripoll (provincia Gerona), Abdelbaki Es Satty, considerat creierul şi instigatorul atacurilor şi care a murit în explozia din Alcanar. Între paginile cărţii, poliţiştii au descoperit o depeşă scrisă de mână, în limba arabă, adresată combatanţilor grupării teroriste Statul Islamic (SI), precum şi portofelul lui Es Satty şi mai multe bilete de avion pe numele acestuia, cu destinaţia Bruxelles.

La audierile care au avut loc marţi în faţa judecătorului, unul dintre terorişti, Mohamed Houli Chemlal, arestat de poliţie după ce a fost rănit în explozia produsă în locuinţa din Alcanar, la sud-vest de Barcelona, l-a identificat pe Es Satty drept ideologul celulei jihadiste şi a declarat că acesta intenţiona să se arunce în aer. El a mai povestit că membrii celulei foloseau feţe de pernă pentru a ascunde praful de puşcă.

În casa din Alcanar, poliţiştii au descoperit 120 de butelii de gaz, 500 de litri de acetonă, apă oxigenată, bicarbonat şi o cantitate uriaşă de cuie şi de detonatoare.