DISTRIBUIȚI
Time

Vama belgiană a anunţat vineri confiscarea, în regiunea portului Anvers (nord), a 126 de milioane de ţigări contrafăcute, un trafic atribuit unei singure filiere şi cu o potenţială eludare de taxe datorate fiscului de 65 de milioane de euro, transmite AFP, potrivit agerpres.

„Este vorba de cea mai mare captură realizată vreodată” în Belgia, a subliniat vama, într-un comunicat. Captura reprezintă peste 70% din totalul interceptat în 2019.


Citeşte şi: Premierul Ucrainei şi-a anunţat DEMISIA

Ţigările, contrafaceri ale mărcilor Rothmans Blue, John Player Special şi [email protected], proveneau din Asia de Sud-Est, iar opt persoane de naţionalitate turcă au fost reţinute.

Pe 9 ianuarie, precizează comunicatul, o primă încărcătură de 10 milioane de ţigări de contrabandă a fost descoperită într-un depozit din Stabroek, în zona portuară.

Mergând pe fir, vameşii au descoperit apoi trei containere suspecte în care erau în jur de 30 de milioane de ţigări.

Au urmat percheziţii şi la alte depozite din Brecht, între Anvers şi frontiera olandeză, în cadrul cărora joi au fost confiscate aproximativ 86 de milioane de ţigări.

Citeşte şi: Un cutremur de 5,3 grade pe scara Richter s-a produs în sudul Mexicului

Totalul de 126 de milioane – o cifră provizorie potrivit vameşilor – înseamnă taxe de import, TVA şi accize eludate în valoare de 65 milioane de euro, conform autorităţilor.

Precum în cazul traficului de droguri, de cocaină în special, confiscările de ţigări de contrabandă au crescut puternic în ultimii ani în Belgia. Cele 174 de milioane din 2019 reprezintă un salt de 120% faţă de 2016 (79,8 milioane).

Anvers, o placă turnantă pentru traficanţi, este cel de-al doilea port de mărfuri din Europa, după Rotterdam (Ţările de Jos), în 2018 înregistrând un trafic total de mărfuri de aproximativ 235 milioane de tone.