DISTRIBUIȚI
Time

Poliţia din statul Victoria, al doilea ca populaţie din Australia, va fi autorizată să deschidă focul asupra vehiculelor folosite pentru atacuri, transmite luni DPA, potrivit agerpres.

Poliţia a anunţat luni că în cadrul „politicii faţă de vehiculele ostile”, agenţii vor fi autorizaţi să folosească „toate opţiunile tactice”, inclusiv focurile de armă asupra şoferilor, tamponarea cu alte vehicule şi obstacolele rutiere.


Citeşte şi: Scandal sexual în Congresul american! O democrată este forţată să demisioneze – VIDEO

La Melbourne – capitala statului Victoria şi a doua metropolă ca mărime din Australia, după Sydney – au avut loc în ultimii ani mai multe atacuri în care au fost folosite vehicule. În 2017, şase oameni au fost ucişi în două astfel de incidente fără legături cu terorismul.

Este pentru prima oară când o forţă de poliţie australiană adoptă o politică oficială privind reacţia la atacuri cu vehicule. „Astfel de atacuri nu sunt frecvente, din fericire; cu toate acestea, trebuie să fim pregătiţi în caz că au loc”, a declarat Shane Patton, comisar adjunct al poliţiei statului Victoria. „Ştim că situaţiile cu vehicule ostile pot escalada rapid şi există un pericol real ca oamenii să fie ucişi sau răniţi grav. Am văzut aşa ceva aici, la Melbourne”, a arătat el într-un comunicat.

Citeşte şi: Alberto Fernandez a câştigat alegerile prezidenţiale din Argentina

Potrivit lui Patton, noua politică „prevede explicit” că poliţiştii trebuie să acţioneze „pentru a evita decesele sau rănirile grave”. Agenţii vor fi instruiţi online şi direct în acest sens începând de la jumătatea lui decembrie.

Anul acesta, australianul James Gargoulas a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru incidentul din 2017, când a intrat cu un autovehicul în pietonii de pe o stradă aglomerată din Melbourne, unde a făcut 33 de victime – şase morţi şi 27 de răniţi.