DISTRIBUIȚI
Twitter

Poliţia americană de frontieră urmează să înceteze – temporar – să mai folosească agenţi călare în zona orăşelului Del Rio, în Texas, au anunţat autorităţile, după difuzarea unor fotografii care surprind ceea ce a fost denunţat drept un tratament umilitor la care au fost supuşi imigranţi haitieni care încearcă să intre în Statele Unite din Mexic, relatează AFP, scrie news.ro .

Secretarul american al Securităţii Interne Alejandro Mayorkas ”i-a anunţat pe conducătorii organizaţiilor de apărarea drepturilor civice că nu vom mai folosi cai la Del Rio”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki.


Citește și : UE denunţă spionajul cibernetic al Rusiei şi ameninţă cu sancţiuni

Această măsură este luată ”în mod temporar”, a subliniat un purtător de cuvânt al Departamentului Securităţii Interne.

”Vom folosi cu prioritate alte metode de identificare a persoanelor care s-ar putea afla în suferinţă medicală”, a declarat el într-un comunicat.

Într-o imagine realizată duminică de către un fotograf AFP, un grănicer călare îl prinde pe un bărbat de tricou, pe malul Rio Grande, o frontieră naturală între Statele Unite şi Mexic, în apropiere de Del Rio.

În altă imagine, el ţine la distanţă un grup de imigranţi, strunindu-şi calul într-o poziţie ameninţătoare, cu scopul de a-i obliga să se întoarcă din drum către Mexic.

Citește și : Norvegia RENUNŢĂ la toate restricţiile pandemice

Aceste imagini – care au făcut înconjurul lumii – au provocat o emoţie puternică în Statle Unite.

Unii văd în ele imigranţi asimilaţi unor vite, alţii evocă rele tratamente la care erau supuşi afroamericanii de către poliţia călare, gardieni de închisoare sau proprietari de sclavi.