DISTRIBUIȚI

O polemică aprinsă a izbucnit în Italia în jurul numirii mai multor înalţi responsabili ai Radioteleviziunii publice, RAI, condusă printr-o distribuire de posturi negociată între partidele politice, informează joi AFP, potrivit agerpres.

„Numirile în cadrul RAI, dincolo de calităţile profesionale specifice ale directorilor aleşi (…) au fost făcute în baza unor indicaţii politice precise”, a denunţat joi senatoarea Loredana De Petris, din partea Partidului Liberi şi Egali (Liberi e Uguali, LeU, de stânga) şi membră a Comisiei de control a RAI.


Citește și : Două landuri din Austria cer un lockdown naţional

Mai mulţi directori au fost numiţi recent de directorul-general al RAI, printre care directorii principalelor trei jurnale de ştiri.

Sistemul de numiri în RAI, în vigoare de decenii, este în mod regulat criticat de cel care pierde numirea. Giuseppe Conte, fostul şef al guvernului italian şi actual lider al Mişcării 5 Stele (M5S, anti-sistem), a ameninţat astfel miercuri seara cu boicotarea RAI, acuzându-l pe şeful Televiziunii publice că „a ales să excludă doar” partidul său din discuţiile asupra numirilor.

Acest obicei de a numi în posturi de conducere jurnalişti apropiaţi unui partid sau altuia „datează de la jumătatea anilor 1980”, a explicat pentru AFP Franco Marturano, expert în mass-media şi profesor itinerant în mai multe universităţi italiene.

La acea dată, Partidul Comunist (PCI), care părea condamnat să rămână în opoziţie, a obţinut al treilea canal al RAI, primele două fiind rezervate majorităţii guvernamentale. Ulterior, moştenitorii PCI au ajuns la putere şi această schemă a înregistrat diverse fluctuaţii, la latitudinea diverselor majorităţi.

„Astăzi, cu guvernului lui Mario Draghi – care este o anomalie absolută, un preşedinte de consiliu (de miniştri) tehnocrat care are în guvernul său practic toate partidele politice – este evident că gestionarea RAI s-a schimbat şi ea”, a apreciat Marturano. „Italia reprezintă un caz, o anomalie, cel puţin raportat la Europa de Vest şi SUA, chiar dacă şi în aceste ţări geografia politică influenţează numirea de responsabili” în mass-media publice, a nuanţat el.

Citește și : La ordinul lui Putin, Rusia evacuează 380 de persoane din Afganistan

„Va trebui să încercăm, în cadrul tuturor schimbărilor iniţiate de guvernul Draghi, să schimbăm şi schema” numirilor, ultimele efectuate fiind „bune pe fond”, jurnaliştii în chestiune fiind apreciaţi în mod unanim pentru calităţile lor profesionale, însă nu ca formă, pentru că au fost făcute potrivit vechilor obiceiuri, a conchis Marturano.

RAI, care numără mai mult de 10 canale, dintre care trei generaliste, are circa 11.500 de angajaţi, pentru o cifră de afaceri de 2,36 de miliarde de euro în 2020.