DISTRIBUIȚI
SudInfo

O polemică a fost declanşată în Franţa după ce o militantă antimondializare în vârstă de 73 de ani a fost rănită sâmbătă în timpul intervenţiei forţelor de ordine împotriva manifestanţilor din mişcarea ”vestelor galbene”, mai ales în urma unei declaraţii a preşedintelui Emmanuel Macron, care a spus că femeia ar fi trebuit să evite să protesteze într-un perimetru interzis, transmite AFP, potrivit agrepres.

Imaginile cu Geneviève Legay, zăcând pe jos cu capul plin de sânge la o manifestaţie a ”vestelor galbene” desfăşurată la Nisa, au fost intens distribuite pe reţelele de socializare, adesea însoţite de critici faţă de violenţa forţelor de ordine.


Citeşte şi: Netanyahu îşi scurtează vizita în SUA după ce Israelul a fost lovit de rachetele palestinienilor – VIDEO 

La două zile după evenimente, preşedintele Macron i-a urat ”însănătoşire grabnică şi probabil ceva înţelepciune”. ”Când ştii că eşti fragil, că poţi fi lovit, nu te duci în locuri interzise şi nu te expui la astfel de situaţii”, a declarat preşedintele într-un interviu acordat cotidianului Nice-Matin.

A fost deschisă o anchetă pentru a se determina circumstanţele exacte în urma cărora femeia a fost rănită, ea fiind în prezent spitalizată cu multiple fracturi craniene.

O manifestaţie de susţinere pentru femeia rănită se desfăşoară luni, în timp ce familia sa a anunţat că va iniţia o acţiune în justiţie. ”Că a existat o interdicţie de a manifesta, că manifestaţia nu a fost declarată, aceasta contează mai puţin; din punctul de vedere al dreptului, întrebarea este dacă şarja forţelor de ordine a fost sau nu proporţionată şi dacă este constituită infracţiunea (din partea poliţiştilor)”, consideră avocata familiei victimei.

Citeşte şi: Oman îşi deschide porturi şi aeroporturi pentru armata americană

Potrivit estimării autorităţilor, circa 40.500 de „veste galbene” au manifestat sâmbătă în toată ţara, dintre care 5.000 la Paris, în a 19-a sâmbătă consecutivă de proteste împotriva preşedintelui Macron.

Ministrul de interne Christophe Castaner a declarat că în urma „consemnelor de fermitate” s-a reuşit ”menţinerea ordinii şi evitarea exceselor”, după ce sâmbăta precedentă bulevardul parizian Champs Elysee a fost vandalizat, astfel că guvernul a decis să interzică manifestaţiile pe acest bulevard şi în alte zone din capitală, precum şi din alte oraşe.