DISTRIBUIȚI

Cel puţin cinci persoane au murit şi alte 38 sunt date dispărute după ce alunecări de teren provocate de ploile torenţiale au îngropat mai multe case în estul Ugandei, au indicat joi Crucea Roşie şi oficialii poliţiei, potrivit DPA, transmite şi potrivit agerpres.

Trei copii din districtul Bududa s-au numărat printre victime şi peste 200 de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, a precizat Crucea Roşie din Uganda.


Citeşte şi: Mai marii lumii l-au luat peste picior pe Trump – VIDEO

Potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei locale, Robert Tukei, „numeroase persoane şi-au pierdut viaţa în urma alunecărilor de teren, însă autorităţile nu pot furniza încă numărul exact al victimelor”.

Râurile din zonă au ieşit din matcă, provocând inundaţii în aval, a precizat Crucea Roşie.

Uganda şi multe ţări din Africa de Est au fost afectate „de precipitaţii neobişnuit de abundente şi de inundaţii”, a subliniat la rândul său Oficiul Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA).

Mai mult de 2,8 milioane de persoane au fost afectate până în prezent de intemperii şi peste 280 au murit, a declarat OCHA într-un bilanţ actualizat dat publicităţii miercuri. Aproape jumătate dintre morţi au fost raportaţi în Kenya.

Citeşte şi: Avocatul lui Trump a ajuns la Kiev să ‘limpezească apele’

„În regiune, în zonele cele mai afectate au fost distruse case, drumuri şi mijloace de trai, iar riscul de boli transmisibile – inclusiv de holeră – este în creştere”, a avertizat agenţia ONU.

Ploile a fost cauzate de un fenomen meteorologic cunoscut sub numele de Dipolul Oceanul Indian. Deşi acesta este aşteptat să-şi diminueze din intensitate în săptămânile următoare, „ploile abundente vor persista probabil pe parcursul lunii decembrie şi se vor intensifica în Kenya, Tanzania şi Uganda”, a completat OCHA.