DISTRIBUIȚI
twitter

Ploile torenţiale care au căzut la Djedda, în vestul Arabiei Saudite, au provocat joi închiderea drumului spre Mecca, oraşul sfânt al islamului, precum şi întârzieri ale unor curse aeriene şi închiderea şcolilor, potrivit presei de stat saudite, informează AFP, potrivit agerpres.  

Djedda, al doilea oraş ca mărime din regat, situat pe ţărmul Mării Roşii, are o populaţie de circa patru milioane de locuitori şi este poarta de intrare către Mecca, unde milioane de saudiţi şi de străini din lumea întreagă vin pentru a participa la pelerinajele musulmane hajj şi omra.


Citește și: Situaţia din Iran, dezbătută în Consiliul drepturilor omului al ONU

”Serviciile de securitate rutieră au închis tronsonul Mecca-Djedda din cauza ploilor torenţiale”, a precizat postul TV de stat Al Ekhbariya.

În imaginile publicate pe reţelele de socializare pot fi văzute porţiuni inundate care restrâng circulaţia rutieră în Djedda şi chiar câteva vehicule acoperite de ape.

”Din cauza condiţiilor meteorologice, decolarea unor curse a fost întârziată”, a anunţat la rândul său aeroportul internaţional Regele Abdulaziz din Djedda.

Agenţia oficială de presă SPA a raportat în cursul dimineţii închiderea şcolilor din oraş, întrucât precipitaţiile vor cădea pe tot parcursul zilei.

Şcolile au fost de asemenea închise în mai multe oraşe învecinate ”pentru siguranţa elevilor”, a precizat SPA.

Deşi regatul saudit este în plină perioadă de examene, şcolile au fost închise miercuri, declarată zi de sărbătoare legală de regele Salman după victoria surpriză a Arabiei Saudite împotriva Argentinei la Campionatul Mondial de Fotbal din Qatar.

Citește și: UE raportează cel puţin 238.000 de decese premature în 2020 din cauza poluării aerului

 

Djedda este afectat în fiecare an de ploi torenţiale şi inundaţii, iar localnicii denunţă de mult timp lipsa unei infrastructuri adaptate în această ţară deşertică în cea mai mare parte a teritoriului şi unde temperaturile sunt ridicate.

Inundaţiile au ucis 123 de persoane în Djedda în 2009 şi alţi zece rezidenţi doi ani mai târziu.