DISTRIBUIȚI
Reuters

Ploile torenţiale care s-au abătut de câteva zile asupra sudului şi vestului Japoniei au provocat moartea a cel puţin 20 de persoane, potrivit autorităţilor, în timp ce mediile locale anunţă un bilanţ mult mai mare, relatează sâmbătă AFP, conform agerpres.

Agenţia meteorologică japoneză (JMA) a emis cel mai ridicat nivel de alertă din cauza precipitaţiilor ”istorice”, avertizând că ploile vor continua până duminică şi că există riscul producerii altor alunecări de teren.


Citește și : Canicula a ucis 54 de persoane în estul Canadei

Precipitaţii record înregistrate în numeroase regiuni (Hiroshima, Kyoto, Okayama etc.) au antrenat numeroase alunecări de teren şi inundaţii, izolând numeroşi locuitori în pofida ordinului de evacuare dat de autorităţi şi care vizează 1,9 milioane de persoane.

Cantitatea de precipitaţii care au căzut până vineri seara asupra unei porţiuni din insula principală a arhipelagului nipon, Honshu, este de două ori mai mare decât cantitatea totală înregistrată în mod obişnuit în toată luna iulie, iar precipitaţiile continuă să cadă.

Televiziunea publică NHK, ale cărei programe sunt adeseori înlocuite de ediţii speciale, informa despre 38 de morţi şi 50 de dispăruţi sâmbătă la miezul zilei. Alte posturi ofereau cifre apropiate ale victimelor.

Prefectura Hiroshima este cea care totalizează cel mai greu bilanţ, în timp ce provinciile Aichi şi Okayama par la fel de grav afectate. Posturile locale difuzează imagini cu acoperişurile caselor smulse de furia apelor. Multe străzi au fost acoperite de noroaie şi cartiere întregi au fost inundate.

Citește și : Două explozii urmate de schimburi de focuri au avut loc în capitala somaleză Mogadiscio

Ploile par să fi fost declanşate de un front atmosferic cald şi umed dinspre Oceanul Pacific, care a intensificat activitatea frontului ploios sezonier. A contribuit, de asemenea, taifunul care s-a abătut asupra Japoniei în această săptămână, potrivit autorităţilor.

Problemele meteorologice ale Japoniei sunt însă departe de a se fi terminat întrucât taifunul Maria, care se formează în Oceanul Pacific, este prognozat să se intensifice devenind o furtună de gradul 4 şi ar putea să se abată asupra insulei sud-vestice Okinawa la începutul săptămânii viitoare.