DISTRIBUIȚI

Ploile torenţiale record înregistrate în China au provocat inundaţii şi alunecări de teren în sudul ţării, precum şi evacuarea preventivă a sute de mii de locuitori, au anunţat marţi mass-media oficiale, informează AFP, potrivit agerpres.

Precipitaţiile abundente sunt frecvente la sfârşitul primăverii şi la începutul verii în China, în special în centrul şi sudul ţării, regiuni în care se află numeroase fabrici.


Citeşte şi: Mohammed bin Salman a ajuns la Cairo – Black News

În ultimele zile, ploi abundente au afectat provincia sudică Guangdong, ameninţând capacitatea logistică a acestor fabrici într-un moment în care lanţurile de aprovizionare sunt deja sub presiune din cauza restricţiilor anti-COVID-19.

Pentru Shaoguan, un oraş situat la aproximativ 200 km nord de capitala provinciei, Guangzhou, a fost emisă marţi o avertizare cod roşu de inundaţii, cel mai înalt nivel de alertă al serviciilor meteorologice din China.

Şcolile au fost transformate în adăposturi temporare, iar sute de corturi au fost instalate pe un teren de sport, potrivit imaginilor difuzate de mass-media.

Regiunea învecinată Guangxi (sud) a fost afectată de cele mai grave precipitaţii din 2005, potrivit mass-media locale. Locuitorii au fost evacuaţi cu bărci pneumatice, iar apa noroioasă a inundat zonele rezidenţiale.

Potrivit serviciilor locale de meteorologie, 28 de râuri din regiune au depăşit nivelul de alertă.

În provincia estică Fujian, situată vizavi de insula Taiwan, peste 220.000 de persoane şi-au părăsit preventiv locuinţele de la începutul lunii, potrivit Xinhua.

În Guangdong, Fujian şi Guangxi au căzut în medie 621 de milimetri de precipitaţii între începutul lunii mai şi jumătatea lunii iunie, cel mai ridicat nivel din 1961, potrivit serviciului naţional de meteorologie.

Citeşte şi: Dmitri Muratov şi-a licitat medalia de Nobel pentru copiii ucraineni – Black News

În 2021, China s-a confruntat cu inundaţii grave, ploile foarte puternice înregistrate în centrul ţării provocând moartea a peste 300 de persoane.

Cei mai mulţi au murit în inundaţii şi alunecări de teren la Zhengzhou, oraşul cel mai afectat de intemperii, unde numeroşi automobilişti au rămas blocaţi în tunelurile rutiere în urma creşterii bruşte a nivelului apelor.