DISTRIBUIȚI
TreeZero

Efectele încălzirii globale sunt numeroase, iar unele dintre ele pot fi surprinzătoare, aşa cum arată un studiu publicat recent în revista Geophysical Research Letters, conform căruia platforma oceanică se scufundă sub greutatea masei suplimentare de apă rezultate din topirea gheţarilor şi calotelor glaciare, informează Live Science.

În ultimele decenii, topirea accelerată a calotelor glaciare şi a gheţarilor din cauza încălzirii globale a dus la creşterea nivelului oceanului planetar. Surplusul de greutate adus de acest volum suplimentar de apă apasă asupra platformei oceanice care se afundă, conform agerpres .


În consecinţă, măsurătorile şi previziunile cu privire la creşterea nivelului oceanului planetar din ultimele două decenii ar putea să fie incorecte.

Citește și : Ministerul Muncii din Atena a fost asaltat de protestatarii anti-austeritate

Conform geologilor, crusta terestră este elastică – studii anterioare au arătat cum reacţionează crusta terestră la deplasarea valurilor mareice care redistribuie mase importante de apă. Un alt exemplu recent este cel al uraganului Harvey (2017) care a adus atât de multă apă asupra statului Texas încât nivelul solului s-a afundat în medie cu 2 centimetri.

În noul studiu, cercetătorii au examinat impactul pe termen lung pe care încălzirea globală îl are asupra fundului oceanic. Ei au evaluat cât de mult s-a modificat forma platformei oceanice între anii 1993 şi 2014 din cauza masei de apă provenită din gheţarii şi calotele glaciare de pe sol, care s-a topit şi s-a scurs în mări şi oceane.

Pentru a reuşi acest lucru, cercetătorii au revizuit aproximările privind pierderile de masă la sol, pe măsură ce gheaţa s-a topit şi s-a scurs în mări şi oceane, prin comparaţie cu estimările privind schimbarea volumului mărilor şi oceanelor. Ei au ajuns la concluzia că în ultimele două decenii bazinele oceanice s-au deformat în medie cu 0,1 milimetri pe an, ajungând la o deformare totală de aproximativ 2 milimetri.

În consecinţă, estimările din satelit ale creşterii nivelului oceanului global, care nu ţin cont de afundarea platformei marine, ar putea fi mai mici cu aproximativ 8% decât realitatea.

Precizia viitoarelor estimări cu privire la evoluţia nivelului oceanului planetar ar putea fi mult mai mare dacă se va ţine cont şi de faptul că fundul marin „se scufundă”, precizează studiul.