DISTRIBUIȚI

Sistemul informatic din Lazio, a cărui capitală este Roma şi pe care se găseşte platforma pe care cetăţenii trebuie să o acceseze pentru a se programa la vaccinare, a fost duminică victima unui atac informatic, considerat fără precedent în Italia şi care a blocat întregul sistem, relatează luni EFE, scrie agerpres.   

Serviciile secrete italiene cercetează atacul care, potrivit ziarului La Repubblica, ar fi pornit de la un server situat în Germania.


Citește și : Papa Francisc îşi reia audienţele generale

În urma atacului cibernetic a fost paralizată întreaga activitate din regiune, mai ales posibilitatea de a se programa pentru un vaccin, iar campania de vaccinare continuă foarte lent având în vedere că toate datele trebuie înregistrate manual, au explicat responsabili ai departamentului sănătăţii din Lazio.

De asemenea, anchetatorii avertizează că atacul poate ameninţa confidenţialitatea datelor sensibile a aproximativ 70% dintre locuitorii din Roma şi din provinciile învecinate care s-au vaccinat.

Consilierul pe probleme de sănătate al regiunii, Alessio D’Amato, a asigurat că deocamdată nu au fost furate date şi că se lucrează pentru ca toate persoanele să poată fi vaccinate şi să obţină un certificat.

Citește și : Numărul 2 al unui partid danez anti-UE este anchetat pentru fraudă cu fonduri europene

Ziarul La Repubblica informează că hackerii, care au utilizat „un program nu foarte complex pentru a bloca sistemul, nu au avut intenţia de a fura datele a milioane de persoane, ci să saboteze sistemul şi să afecteze reţeaua pentru a provoca daune greu de reparat”.

Potrivit unor medii, ei ar fi plasat o cerere de răscumpărare pentru o sumă în bitcoini, ipoteză neconfirmată de anchetatori.