DISTRIBUIȚI
Pinterest

Curtea Constituţională a Poloniei a stabilit miercuri că planul guvernului de a creşte contribuţiile celor mai bogaţi plătitori de taxe la fondurile de pensii şi alocaţii pentru persoanele cu dizabilităţi încalcă legea fundamentală a ţării, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Proiectul de majorare a acestor contribuţii se înscrie în demersurile formaţiunii eurosceptice aflate la guvernare în Polonia, Lege şi Justiţie (PiS), de a creşte încasările statului şi de a găsi surse de finanţare pentru politicile sale sociale costisitoare.


Citeşte şi: Trump trimite un militar de carieră în funcţia de ambasador SUA în Arabia Saudită

Potrivit agenţiei poloneze de presă PAP, Ministerul Muncii a apreciat că prin creşterea contribuţiilor la fondurile de pensii şi handicap s-ar strânge doar în acest an la bugetul ţării 5,4 miliarde de zloţi în plus (1,4 miliarde de dolari).

Acest lucru ar fi putut contribui la rândul său la scăderea deficitului, care este estimat la 41,5 miliarde de zloţi în acest an.

Citeşte şi: Pedepese capitale în Iran! Doi oameni au fost executaţi pentru infracţiuni economice

Sistemul de pensii din Polonia, o moştenire a economiei controlate de stat din era comunistă, este o grea povară pentru finanţele publice poloneze, pe fondul îmbătrânirii demografice.