DISTRIBUIȚI

Planul de pace promis de preşedintele Donald Trump în speranţa de a ajunge la un ”acord final” între israelieni şi palestinieni va fi dezvăluit după Ramadan, care se încheie în jurul datei de 4 iunie, a anunţat marţi ginerele şi consilierul preşedintelui SUA, Jared Kushner, relatează AFP, potrivit Agerpres.

”Vom aştepta până la sfârşitul Ramadanului şi apoi vom publica planul nostru”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă organizate de revista Time la New York.


Citește și : Avion prăbușit în SUA. Șase persoane au murit (VIDEO)

„Ne pregăteam pentru sfârşitul anului trecut, când s-au anunţat alegerile anticipate israeliene” care au avut loc la începutul lunii aprilie, a mai spus Kushner. Primul ministru Benjamin Netanyahu a obţinut „o mare victorie şi este în plină formare a coaliţiei sale”, iar „când va termina, probabil că vom fi în plin Ramadan”, a adăugat consilierul Casei Albe.

Acesta se află la conducerea unei mici echipe la Casa Albă însărcinate de doi ani de către preşedintele SUA să elaboreze o propunere de pace pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian. Donald Trump a promis că va reuşi pe această temă în care toţi predecesorii săi au eşuat.

Fără experienţă diplomatică la început, Jared Kushner a reuşit până în prezent să păstreze secretul cu privire la conţinutul planului său pe care liderii palestinieni l-au respins chiar înainte de publicarea sa, negând preşedintelui republican Trump orice statut de mediator de când acesta a recunoscut în mod unilateral Ierusalimul drept capitala Israelului.

Citește și : Egipt: Al-Sissi poate rămâne la putere până în 2030. Aproape 90% dintre alegători susțin modificările constituţionale

„Sper că este o viziune foarte globală asupra a ceea ce se poate întâmpla dacă oamenii sunt gata să facă alegeri dificile”, a explicat el. „Dacă oamenii se concentrează asupra vechilor parametri tradiţionali, nu vom progresa niciodată”, a apreciat Kushner.

Renumit pentru apropierea sa de Israel, la fel ca mâna sa dreaptă Jason Greenblatt şi ambasadorul Statelor Unite la Ierusalim David Friedman, Jared Kushner a dat asigurări că vor fi necesare ”compromisuri dificile pentru ambele părţi”.