DISTRIBUIȚI

Propunerea de pace ce ar urma să fie avansată de către preşedintele american Donald Trump ar cuprinde stimulente economice importante pentru palestinieni, dar ea eşuează în ceea ce priveşte obiectivul de a le oferi un stat al lor, informează luni publicaţia israeliană Times of Israel, citând ediţia de duminică a cotidianului Washington Post, scrie Agerpres.

Iniţiativa, care urmează să fie dată publicităţii în lunile următoare, oferă palestinienilor o versiune îmbunătăţită a status quo-ului actual, punând accentul pe ‘autonomie’ în detrimentul ‘suveranităţii’, conform cotidianului american, care se sprijină în articolul său pe responsabili americani, intervievaţi sub rezerva anonimatului, precum şi pe surse apropiate acestui dosar, ţinut în secret.


Citește și : Matteo Salvini -o nouă anchetă pentru sechestrare de migranţi

Articolul din Washington Post survine după mai multe interviuri cu membri ai echipei din Orientul Mijlociu a lui Trump care, în ultimele luni, părea de asemenea să ocolească subiectul statului palestinian.

În schimb, Washingtonul se va baza pe investiţii şi ajutoare de zeci de miliarde de dolari pentru palestinienii din Cisiordania, Fâşia Gaza, Egipt şi Iordania, datorită statelor bogate din Golf.

‘Planul economic va funcţiona numai dacă regiunea îl va sprijini. Este o parte foarte importantă a ecuaţiei ca întreg’, a declarat un oficial american pentru Washington Post.

Chiar dacă se aşteaptă ca statele arabe să plătească factura, administraţia Trump nu le-a dezvăluit detaliile acestui plan ţărilor respective, fără să ofere vreun angajament că va garanta un stat palestinian, notează cotidianul citat.

În acelaşi timp, Washingtonul se pare că admite că orice plan care ţine cont exclusiv de preocupările economice şi ignoră aspiraţiile politice este sortit eşecului.

‘Dar aceasta nu este doar o pace care ar putea fi calificată drept economică. Luăm foarte în serios cele două aspecte ale păcii: politica – care gestionează toate problemele esenţiale – şi economia’, a adăugat un oficial intervievat de ziar.

‘Înţelegem bine că, dacă aspectul politic nu este solid, atunci aspectul economic nu are sens. Dar, în acelaşi timp, aspectul politic nu va reuşi fără un plan economic adecvat’, a continuat el.

Citește și : Annegret Kramp-Karrenbauer este favorită să preia cancelaria Germaniei

Cât priveşte momentul ales pentru dezvăluirea propunerii, un responsabil a indicat că Washingtonul ‘încă se mai gândeşte la o multitudine de factori (…) Momentul dezvăluirii planului nu a fost încă ales şi prin urmare nu a fost luată nicio decizie cu privire la data lansării acestuia’.

De asemenea, duminică, şi într-un context al creşterii speculaţiilor cu privire la absenţa unui stat palestinian în planul lui Trump, aproximativ 30 de politicieni europeni au lansat un apel către Uniunea Europeană să-şi reafirme angajamentul faţă de soluţia cu două state şi să respingă orice propunere care nu ia în considerare solicitările palestiniene, notează Times of Israel.