DISTRIBUIȚI
Daily Mirror

Poliţia croată a depus marţi o plângere contra a doi foşti poliţişti rebeli sârbi acuzaţi de asasinarea a doi jurnalişti ruşi în timpul conflictului din Croaţia din anii ’90, în care peste 20 de jurnalişti croaţi şi străini şi-au pierdut viaţa, transmite AFP, potrivit agerpres.   

Viktor Noghin şi Ghenadi Kurinoi, care lucrau la acea vreme pentru televiziunea de stat sovietică, au fost ucişi de gloanţe în centrul Croaţiei pe 1 septembrie 1991 de unul dintre foştii poliţişti, pe atunci membru al forţelor sârbe care luptau contra armatei croate, a indicat poliţia într-un comunicat.


Citește și: Prinţul Philip şi-a petrecut a şaptea noapte în spital

Membri ai acestei unităţi de poliţie rebele ar fi deschis focul asupra vehiculului, ce avea numere de înmatriculare diplomatice, la bordul căruia se aflau Viktor Noghin (43 de ani) şi Ghenadi Kurinoi (41 de ani), îmbrăcaţi în civil, care se întorceau dintr-o misiune într-o zonă de luptă.

În timp ce vehiculul era oprit, unul dintre suspecţi, în vârstă de 26 de ani la data comiterii faptelor, le-a luat jurnaliştilor paşapoartele şi legitimaţiile de serviciu înainte de a-i împuşca.

Citește și: România ajută Slovacia şi Serbia să lupte cu pandemia

Al doilea suspect, în vârstă de 33 de ani la acea vreme, era comandantul acestei unităţi şi nu a făcut nimic pentru a împiedica crima, comisă în apropierea oraşului Hrvatska Kostajnica, potrivit poliţiei croate.

Ulterior, rebelii ar fi incendiat vehiculul înainte de a-l abandona în apropierea unui râu. Epava maşinii a fost descoperită în 1992, dar nu şi cadavrele celor doi reporteri.